Топола – Класичне четвртасте бале које су иначе присутне на нашим газдинствима  све чешће замењују велике рол бале. Предности због којих су ове бале све заступљеније су бројне а домаћини кажу да целокупан процес балирања одради једна машина па им није потребно пуно радне снаге.

„Један човек вози трактор и пресу која намотава бале и цео дан може да не сиђе са трактора. Доста нам је олакшало јер иначе треба доста радне снаге и доста времена док се обичне бале утоваре, превезу, истоваре, упакују. Преса све сама ради, намота, сигнализира да се трактор заустави, намота канап и искипује балу на ливади. Другим трактором се бале преносе до имања. На хидраулик се монтира механизам помоћу којег се две бале подигну и одвозе у сењак или на приколицу зависи колико је далеко имање. Цео процес иде доста брже па је погодно за веће површине јер добијеш на времену нарочито кад се спрема киша“, тврди наш домаћин.

Једна рол бала у себи садржи чак 15 обичних четвртастих.

Према његовим речима уз помоћ рол пресе доста је  појефтинио своју производњу јер једна машина све одради па је утрошак горива и радне снаге сведен на  минимум. Такође и складиштење оваквих бала је доста лакше као и чување. Како је рекао за рол бале се опредељују углавном домаћини који имају веће површине као и могућности за куповину савременије опреме.

ТопПрес