Топола – Роло бале све су заступљеније, бројни су разлози зашто их све чешће виђамо на нашим ливадама. Један од разлога је и тај  што један човек сам може да уради неколико хектара а за класичне четвртасте бале треба више радне снаге. За домаћинства где нема довољно радне снаге ту је Ненад и његова машина.

„Ја се бавим пољопривредом и ову машину сам набавио првенствено због мене али временом се указала потреба да помогнем и комшијама а сада ове године радио сам у целом селу. Некада је за купљење сена ручно требало много радне снаге касније су дошле балирке али и за те четвртасте бале опет је требало сакупити људе да помогну пет, шест мушкараца у снази морало се наћи да се посао одради. Сада ја урадим сам 10 хектара својих ливада почев од кошења, грабљења балирања и вуче, ова машина је спас за наше сељаке“, тврди Ненад Савић.

Вредни пољопривредник из села Загорица ове године је имао доста посла, али следеће године се нада да ће га звати и мештани суседних села. Разлога за то је како каже пуно, а све се завршава једним телефонским позивом.

Роло бале, фото: ТопПрес

„Ове године сам радио по цени од 400 динара по бали ако је само балирање, ако балирам и вучем кући онда је то 800 динара по бали. Моја нафта, конац све значи на домаћину је само да ме сачека код своје куће и каже ми где треба да спакујем бале. Позове ме телефоном каже где је ливада ја одрадим све  дотерам кући, спакујем а домаћин само да плати и скува кафу“, каже Савић.

Ненад има 21 хектар земље, од тога обрадиве 14 хектара. Има седам крава, гаји свиње и овце. Пољопривреда је његово главно занимање и не жали се. Све послове ради сам али му по некад у помоћ прискочи његов верни пријатељ Мачак.

„Ја и Мачак смо пријатељи 15 година, увек је био ту за мене кад не могу да стигнем да урадим сам да ми помогне. Људи овде у селу увек шаљиво прокоментаришу иде Ненад и Мачак али ми смо тим који побеђује“, каже Савић.

Иначе Ненадов верни дугогодишњи пријатељ Раја има надимак Мачак. Углавном вози трактор али ни остали послови му нису тешки.

ТопПрес