Ракија се сматра српским златом, а злато је најсигурније чувати у банци, зато је јуче у Београду отворена прва Српска банка ракије, где ће заинтересовани грађани и фирме моћи да изаберу врсту ракије и ставе је на одлежавање у храстову бурад са својим именом.
„Српска банка ракије“ је отворена у оквиру Београдске дестилерије на Дорћолу, а представља нови туристички производ Београда, зато је једно од првих буради у банци ракије намењено Туристичкој организацији Београда (ТОБ) и у њему се чува дуњевача под називом „Београдска ракија“.
Председник ТОБ-а Миодраг Поповић рекао да ракија за Србију представља велики потенцијал туристичког бренда, нарочито зато што, додаје, Београд у свету носи титулу града у којем је најбољи провод.
„Београдска дестилерија је то препознала и кренула да промовише српску ракију годинама уназад. Прва српска банка ракије је такође део те промоције, али и промоција наше традиције и културе, баш онолико колико је шкотски виски традиција Шкотске или читавог англосаксонског света“, рекао је Поповић.
Међутим, указао је, предност ракије у односу на виски је што се прави од воћа.
„Свака наша добра ракија је боља од најбољег и најскупљег вискија. Све друго је ствар маркетинга и промоције“, истакао је Поповић.
Додао је да ће Српска банка ракије бити део туристичке промоције града, наводећи да је идеја настала тако што се обично каже да је ракија „српско злато“, а како се злато углавном чува у банци, тако је и ракија заслужила своју банку.
Власник Београдске дестилерије Бранко Нешић каже да је то место где сви љубитељи ракије на једном месту могу да произведу ракију – изаберу врсту ракије, ставе је у буре, печатирају буре и пусте ракију да одлежи између шест и 36 месеци.
„Ракија која одлежи у бурадима добија на квалитету и вредности, а у зависности од времена старења и врсте ракије, вредност ракије се увећава и до 60 одсто. Врсте ракије које се могу ставити на одржавање су од јабуке, шљиве, дуње и кајсије. Цена бурета за чување ракије зависи од врсте ракије и запремине бурета“, објаснио је Нешић.
Истиче да осим Српске банке ракије, у Београдској дестилерији организују се и ракијске туре, које укључују пробе различитих ракија и причање занимљивих прича о српском националном пићу, начину његове производње и врстама.
Печатирану бурад могу отворити само клијенти ракијске банке, каже Нешић, и додаје да након истека времена одлежавања, ракија се пуни у боце са персоналном етикетом клијента.
ТопПрес/ Извор: Танјуг