Почела исплата: Више од милион запослених добиће три минималца

Почела исплата: Више од милион запослених добиће три минималца

Управа за трезор почела је данас исплату минималних зарада за запослене у приватним фирмама које су се пријавиле за помоћ државе, каже министар финансија Синиша Мали.

Он је рекао да ће минималац, који износи нешто више од 30.000 динара, добити 1.051.000 запослених, а за ту намену држава ће данас уплатити 32 милијарде динара на рачуне 232.000 предузећа која су се пријавили за помоћ.

Помоћ ће ићи у три транше, односно за месец дана запослени ће добити још један минималац, а затим још један.

„Више од милион запослених добиће по 750 евра помоћи од државе. То је део великих економских мера и држава је издвојила 5,1 милијарду евра да помогне привреди, онима којима је помоћ потребна – предузетници, микро, мала, средња предузећа“, рекао је Мали за Пинк.

Помоћ од три минималца, како је навео, добиће и слободни уметници, а закључак о томе биће данас на седници Владе Србије.

Подсетио је да су пензионерима принадлежности у априлу исплаћене у целости, плус 4.000 динара помоћи, као и да ће у мају пензије бити исплаћене у целости, а не у два дела.

Пензионери ће добити и помоћ од 100 евра, а пријава за пунолетне грађане који желе да добију 100 евра почциње 15. маја на порталу Трезора или преко кол центра.

Министар каже да ће подаци који су неопходни за пријаву бити потпуно заштићени, да ће то бити привремени региста који се брише након што се заврши посао.

Повећање од 10 одсто добили су сви здравствени радници, а министар наводи да то није привремено, већ трајно повећање плате.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI