Породице којима су град и поплаве оштетили куће добиће новац за санацију, али неће свима на рачун лећи исти износ

Породице којима су град и поплаве оштетили куће добиће новац за санацију, али неће свима на рачун лећи исти износ

Грађани којима су домови оштећени током овогододишњих поплава и којима је куће уништио град добиће од 120.000 до 600.000 динара за њихову снацију.

Износ новца зависи од степена оштећења, а односи се на све стамбене објекте кој су погодиле временских непогода у јулу и августу ове године, а држава је у ову сврху издвојила укупно 116 милиона динара.

На основу извештаја локалних самоуправа процењује се да је током ова два месеца оштећено око 580 породичних стамбених објеката. Ипак, неће свака породица добити исти износ новца, већ ће сви објекти бити разврстани у пет категорија.

За прву категорију оштећења следи 120.000 динара бесповратних средстава на име одштете, а за другу 200.000. За породице којима су куће нешто оштећеније следи 250.000 динара, они који су сврстани у четврту категорију добиће 350.000, а породице чије су куће претрпеле највеће оштећење добиће 600.000 динара.

Локалне самоуправе имале су обавезу да образују комисије које су вршиле процену штете коју су грађани пријављивали.

Приликом одлучивања о праву на помоћ грађанима, најважније је да је штета непосредна последица елементарне непогоде, да је пријављена у складу са законом, да је оштећена или уништена ствар која служи за задовољење основних животних потреба, па је као таква била у свакодневној или редовној употреби.

ТопПрес/ Извор: Г. Авалић/г.авалиц@телеграф.рс

KOMENTARI