Потврђена афричка куга свиња у Србији

Потврђена афричка куга свиња у Србији

У Србији се појавила афричка куга свиња и то у околини Младеновца, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. То су потврдили резултати лабораторије из Мадрида.

Он је нагласио да су предузете све мере за спречавање ширења тог вируса. Прецизирао је да се вирус, за који не постоји вакцина као превентива, појавио на три тачке у три села у околини Младеновца и да је данас донето решење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца у полупречнику од три километра.

Навео је да је Научни институт за ветеранарство из Београда утврдио жариште у селу Рабровац, те да су на основу тога пре 15 дана, када се појавила сумња, предузети сви даљи кораци и превентивне мере.

Људи безбедни

„Нажалост, после две године, колико смо се борили да афричка куга свиња не дође у Србију, сада могу да потврдим да ми, на основу резултата лабораторије из Мадрида, имамо потврђену афричку кугу свиња на три тачке у три села у околини Младеновца“, рекао је Недимовић за Тањуг.

Објаснио је да вирус афричке куге свиња напада искључиво свиње и дивље свиње, да нема опасности за људе.

„Људи могу да једу свињско месо. Једино је вирус опасан за популацију свиња и дивљих свиња. Не постоји вакцина против афричке куге свиња. То је озбиљан проблем пре свега по целу индустрију свињарства“, рекао је министар.

Забрана држања свиња на отвореном

Нагласио је да су предузете све превентивне мере како не би дошло до ширења заразе, те да је обављена еутаназија свиња на местима где је потврђено присуство вируса и да је држава надокнадила штету, што ће, додаје, чинити и надаље.

Министар је рекао да ће бити забрањено држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе.

„Оно што се десило на простору Младеновца је један микрослучај“, рекао је Недимовић и нагласио да је сада превентива најважнија.

Припремљена су, каже, и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, обавештења на граничним прелазима.

Нагласио је да сваки случај или сумњу треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору.

„У Србији смо 2018. имали око 2,8 милиона свиња на 52.000 газдинастава. Јако је важно да сада оне просторе који имају највећи број свиња успемо да у сигурносном смислу сачувамо од појаве вируса. Ту мислим на простор Срема, Мачве, Севернобачког и Западнобачког округа и остале“, рекао је Недимовић.

Извоз није угрожен

На питање хоће ли бити угрожен извоз свињског меса из Србије, министар каже да кад постоји сумња или када је проглашено заражено подручје, аутоматски земље престају да увозе свињско месо, али и наводи да је та мера привременог карактера.

„Ми смо донели данас одлуку, потписао сам наредбу да уводимо принцип регионализације у Србији. То значи да само из простора који је заражен нема трговине, сви остали простори где нема вируса су слободни за трговину“, рекао је Недимовић.

Додао је да ћемо после мониторинга који ће трајати око 40 дана моћи несметано да извозимо на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња.

Недимовић је рекао да се афричка куга свиња појавила још пре две године у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, Чешкој, читавој Источној Европи, те да је било само питање времена када ће се она појавити, а не да ли ће се уопште појавити и у Србији.

 

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI