Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Спортски менаџер а гаји винову лозу

25

Топола – Виноградари  су данас  прославили Светог Трифуна, заштитника виноградара и пољских радова. Обичај је да баш на Светог Трифуна први пут после дуге зиме домаћини  орезују лозу и вином заливају чокот. Први дан резидбе не може почети без благослова свештеника који унакрст шкропи виноград. У селу Липовац ове године домаћин славе је спортски менаџер који је помало и виноградар.

„Пре четири године, дошли смо у село Липовац и парцелу по парцелу куповали земљу. Подизали смо засаде винове лозе и достигли површину од осам хектара. Овде смо направили и модерну винарију “Змајевац” капацитета 50.000 литара. Сорте су углавном француске, Каберне Совињон, Мерло, Шардоне али смо ипак сачували две аутохтоне домаће сорте Прокупац и Тамјанику. Планирамо да винограде проширимо до 15 хектара, јер је овде земља Богом дата за вино. Ја сам иначе по струци спортски менаџер, али уз свог оца заволео сам овај посао и планирам да се бавим виноградарством”, каже  Никола Крговић.

Ломљење колача, фото: ТопПрес

Прослави Светог Трифуна у селу Липовац присуствовао је председник општине Топола Драган Живановић. Површине под виновом лозом из године у годину се шире а председник истиче да  је управо општина Топола у врху Србије по производњи вина.

„Имамо највише винарија у Србији, јужно од Саве и Дунава, укупно осам, од тога је само три у Липовцу где се данас налазимо. Честитам винарима славу и нека буде ова 2019. година родна и са добрим ценама и са добрим вином. Наша вина су квалитетна, добри виноградари и надам се да ће их бити још више. У општини Топола има регистровано око 500 хектара винограда”, тврди Живановић.

Драган Живановић, фото: ТопПрес

Иначе, село Липовац вековима је познато по узгоју винове лозе, скоро свако домаћинство гаји винову лозу.

ТопПрес

Виногради у Змајевцу, фото: ТопПрес
Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup