Увозили смо квасац из Мађарске и Хрватске, а сад ћемо имати и за комшије

Увозили смо квасац из Мађарске и Хрватске, а сад ћемо имати и за комшије

У свим великим трговинским ланцима, али и мањим продавницама, од јуче се налазе прве количине квасца, а наша држава је у време ванредног стања, од земље која увози квасац постала произвођач и извозник ове основне животне намирнице, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је данас рекао да је цео процес покретања производње квасца у фабрици која се налази у Сенти почела у протеклу суботу, а да је производња у Сенти већ кренула у недељу.

„Ми смо почели цео процес у суботу, а већ је у среду на рафовима био. Сва она куповина брашна без квасца неког великог смисла нема осим ако у ‘домаћим партизанским условима’ не правите сами квасац“, рекао је Недимовић.

Све што смо имали да производимо сами некада, због последица лоших приватизација, сада немамо, указао је министар уз ограду да не жели сада да прича о политици.

Подсетио је да у Сенти постоји погон који производи неке елементе за јапанско тржиште које су сличне квасцу али није се користио за пласман на српско тржиште, није се производио пекарски квасац.

„Ступио сам у контакт по налогу председника одмах у суботу са произвођачима и у недељу је одмах кренула производња. Имали су опрему коју су инасталирали, све смо организовали“, рекао је министар и подсетио да је Србија у претходном периоду квасац куповала из увоза, Хрватске и Мађарске.

Сада ће на недељном нивоу да се производи 240 тона квасца, а већ је кренула испорука у 1.000 пекара у врећама од по 10 и 15 килограма.

У продавнице и трговинске ланце су стигле и прве количине мањих паковања квасца „у коцки“.

„Од јутрос већ смо стигли до Пирота, Прокупља, Пријепоља, Лесковца“, рекао је Недимовић и истакао да је у овом тренутку забрањен извоз квасца док се не снабде српско тржиште али ће бити довољних количина да се помогне Републици Српској и суседима око нас.

Он се захвалио руководству фабрике квасца у Сенти са којима је недавно разговарао.

Каже да у овом моменту недостаје одређена количина меласе и шећерне репе али да ће и та сировина око 10. -15. априла стићи у фабрику и да је то обезбеђено.

Пшенице и брашна имамо довољно, рекао је Недимовић и додао да је са министартвом пољопривреде Републике Српске договорена дистрибуција брашна и уља.

„Јако је важно да људи знају да имамо довољно брашна, шећера, уља, квасца“, рекао је Недимовић и указао да је повећана куповина намирници „психолошка компонента короне“ јер се људи боје да ће остати без основних животних намирница иако на пример, пекаре раде сваки дан.

„Ми од увозника у ово време проблема са короном постајемо произвођачи. Замислите да када минус претварате у плус у доба ванредног стања“, истакао је Недимовић и рекао да свих роба на тржишту има довољно.

Недимовић је коментаришући поруке опзиције да треба пензионерима омогућити један сат дневно да шетају рекао:

„Ја не могу просто да верујем да неко може тако нешто да изговори. Замислите кад би изашли сви у једном тренутку…“

Недимовић је рекао и да је јутрос разговарао са директором КЦ у Нишу и да ће се данас ићи са новом испоруком натријум хипохлорита, средства за дезинфекцију које се производи у водоводима у Новом Саду, Сремској Митровици и Шиду.

„Данас ћемо испоручити две тоне концентрата натријум хипохлорита у Ниш, две тоне у Крагујевац у Клинички центар. То је за ова дава КЦ доста за неколико дана. Сутра идемо да испоручујемо 75-процентни алкохол који смо исто правили у задњих неколико дана у Александровцу у Жупи и он ће кренути у паковањима од две литре“, рекао је министар.

Објашњава да ће дистрибуција алкохола ићи у КЦ Ниш, КЦ Крагујевац, КЦ Србије, „Драгиша Мишовић“, КБЦ Земун и КЦ Војводине.

Сутра ујутру из Александровца креће дистрибуција првих 10.000 литара овог алкохола што је на пример за КЦ Ниш довољно за два месеца.

„Користимо сва наша знања у задњих 20 година да будемо практични. Најлакше је теоретисати, седети поред твитера, фејсбука и само нешто паметовати“, рекао је Недимовић и подсетио да су многе фабрике алкохола у приватизацији нестале.

Сада се, у овој ситуацији кризе, каже, види колико је значајна пољопривреда и захвалио се пољопривредницима на њиховом раду у припреми њива за сетву.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0