Веће учешће државе у осигурању усева

Веће учешће државе у осигурању усева

Произвођачи из западне Србије чији су усеви, како се показало, најугроженији због временских непогода, посебно града, моћи ће да добију значајније субвенције за осигурање производње, пише „Политика“.
Влада Србије, наводи лист, разматра могућност да у најугроженијим подручјима субвенције, са садашњих 40 одсто, буду повећане на 60 до 70 одсто.
Како је за „Политику“ рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, показало се да је потребно повећати систем подршке у осигурању у најугроженијим подручјима.

Он је истакао да се нада да ће ова иницијатива заживети од наредне године.

У осигуравајућим кућама које послују у Србији пољопривредници имају могућност да осигурају практично сваку врсту производње, и то од готово свих најчешћих ризика.

Међутим, само 10 одсто засада у нашој земљи покривено је осигурањем по чему смо на зачељу у Европи, где је просек 50 одсто.

Губитак приноса може бити осигуран од више различитих ризика. Као основни сматрају се пожар, удар грома и град и за ову врсту осигурања одлучује се око 95 одсто произвођача.

Поплаве, јесењи и пролећни мраз или олуја су допунски ризици али за ову врсту заштите нема великог интересовања јер увећавају крајњи износ премија.

ТопПрес/Извор: Политика

KOMENTARI