Винарије из Србије на Сајму вина и алкохолних пића у Диселдорфу, представља се и винарија Александровић из Тополе

Винарије из Србије на Сајму вина и алкохолних пића у Диселдорфу, представља се и винарија Александровић из Тополе

Привредна комора Србије (ПКС) и Развојна агенција Србије (РАС), организују наступ девет домаћих компанија на међународном сајму вина и алкохолних пића „PROWEIN2019“ који ће се одржати у Диселдорфу од 17. до 19. марта 2019. године.

У оквиру националног штанда Србије представиће се: ЈИТ-ИНЖЕЊЕРИНГ АГРО, Ердевик, ВИНАРИЈА АЛЕКСАНДРОВИЋ, Топола, ВИНАРИЈА ЛАСТАР, Рековац, ВИНАРИЈА ЗВОНКО БОГДАН, Суботица, ВИНО БУДИМИР, Александровац, ПП ЕРДЕВИК, Ердевик, ВИНАРИЈА АЛЕКСИЋ, Врање, ВИНАРИЈА ТЕМЕТ, Лозовик и ВИНАРИЈА ВИРТУС, Жабари.

На сајму „PROWEIN“ 2019 компаније из Србије представиће своје производе у Павиљону 15, на националном штанду површине 42,5 м².

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и организују пласман на нова тржишта, као и да унапреде постојеће и остваре нове пословне контакте. Учешће српских винарија на једној од најугледнијих и најзначајнијих међународних изложби вина и алкохолних пића у Европи и свету, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и укупном извозу.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) је једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби вина и алкохолних пића у Европи, на којој се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца. Сајам годишње посети преко 60 хиљада посетилаца из 133 земаља, од чега су 94% стучни посетиоци, који имају прилику да се упознају са производним програмом више од 6.870 излагача из 64 земаља.

ПКС и РАС другу годину за редом организују наступ домаћих компанија. На прошлогодишњем сајму, било је присутно 6.870 излагача из 64 земље, и преко 60.000 посетилаца. На сајму су излагале главне винородне земље попут Италије (1.700 излагача), Француске (1.550 излагача), Немачке (990 излагача) као и излагачи из САД, Јужне Африке, Аргентине, Чилеа, Аустралије и Новог Зеланда. Национални штанд Србије био је лоциран у хали број 15 међу европским излагачима.

Савезна Република Немачка је један од водећих партнера Републике Србије у спољнотрговинској сарадњи и један од највећих инвеститора. Привредна сарадња се одвија се кроз робну размену, банкарско-финансијску сарадњу, улагање страних партнера, оплемењавање, компензационе послове, сарадњу у области саобраћаја, туризма, пренос високе технологије, промет у слободним зонама, едукацију српских стручњака, донације и слично.

Из Србије је у Немачку, у 2018. години извезено је робе у вредности од око 1.942,2 милиона евра (раст од 2,8 одсто)чиме је Немачка, са учешћем од 11,9 одсто у укупном извозу Србије, доспела на 2. место листе земаља у које Србија извози.

Увоз из Немачке износио је 2.942,2 милиона евра (раст од 19,9 одсто), према чему је Немачка, са учешћем од 13,4 одсто у укупном увозу, на 1. месту листе земаља из којих Србија увози. Највећи увозни производи Србије из Немачке у 2017. години су моторна возила, лекови, алуминијум и легуре алуминијума, жице од бакра, електрични мотори снаге до 37,5 W, моторна возила за превоз робе.

ТопПрес/ Извор: Vestionlinе

KOMENTARI