Власт и опозиција о изменама Закона о пензијама

Власт и опозиција о изменама Закона о пензијама

Вучић: Нема доласка на власт на силу, протести али по закону
Чабаркапа: Не можемо са онима који гасе медије, новинари креирају медијску сцену а не власт
ПАДА И МЛАЂИ НИКОЛИЋ Све је извеснија РОТАЦИЈА на челу Крагујевца

Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, на који је поднето 615 амандмана, посланици опозиције су оценили као опасан, док су посланици владајуће већине поручили грађанима Србије да не брину јер је, наводе, успостављен сигуран модел финансирања пензија.

Посланица СРС Вјерица Радета је рекла да целокупна расправа упозорава пензионере, и оне који ће то бити у будућности, да ће бити усвојен један веома опасан закон који предвиђа могућност евентуалног повећања пензија само када то Влада процени и каже да има довољно средстава у буџету.

„Нисте смели, министре Ђорђевићу, дозволити да се из закона брише могућност усклађивања пензија. Ово што радите може да значи да никада више неће бити повећања пензија“, додала је Радета.

Посланик СРС Немања Шаровић је подсетио да Устав Србије грађанима гарантује одређена права и да постоје одређена стечена права у која се не сме дирати, а међу је којима је и право на пензије.

„Ви очигледно право на пензије не разликујете од социјалне помоћи и то сте показали када сте донели закон којим сте грађанима Србије отели примања на које имају право у складу са Уставом и законом када сте им отели оно што су зарадили да ли сте узели 10 одсто од пензија или сте донели декрет да се отме, на пример, са текућих рачуна свима по 10 одсто потпуно је свеједно – пљачка је пљачка“, рекао је Шаровић.

Посланица СНС Александра Томић је рекла да висина пензија зависи од економске моћи државе.

„Пензионерима Србије желимо да поручимо да је успостављен сигуран модел финансирања пензија зато што постоји сигурна економска политика Владе Србије и грађани Србије више не треба да брину“, додала је она.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је упитао садашњу власт када ће пензионерима вратити отете пензије јер је то, како је додао, њена морална обавеза.

Међу бројним изменама Закона о ПИО, кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увећањем.

Новим законом биће утврђен правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Републике Србије.

Поред тога, биће промењен начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаž осигурања рачуна са увећаним трајањем (тзв. бенефицирани стаžж), а који одлазе у превремену старосну пензију уз смањење висине пензије, тако да се „пенали“ за ове осигуранике рачунају у односу на њихову снижену старосну границу за сваког конкретног осигураника са бенефицираним стажом.

Опозиција је претходних дана критиковала предложено решење, наводећи да није добро да влада има дискреционо право да одређује проценат повећања, а такође су питали како ће се вратити оно што је пензионерима одузето у претходне четири године.

Према њиховим проценама, реч је о износу од око 800 милиона евра.

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је да се пензије неће усклађивати са растом цена и инфлацијом већ да се тежи да пензије достигну минималну потрошачку корпу, што значи да ће повећање бити веће од актуелне инфлације.

Поред овог закона, на дневном реду су и измене и допуне Закона о високом образовању.

Увреде у скупштини, Живковићу опомена

Скупштинску полемику о изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању обележила је размена увреда између посланика опозиције и владајуће већине, а председнику Нове странке Зорану Живковићу изречена је опомена због добацивања.

Посланик СНС Србислав Филиповић је рекао да су СНС и Александар Вучић у претходних шест година показали како се поштено и одговорно води земља и поручио опозицији да погледају подршку коју имају на изборима.

„Она се мери статистичком грешком. Где сте ви, где смо ми и како данас живе пензионери и запослени у Србији?“, упитао је Филиповић.

На то је Живковић рекао да је тачно да су рејтинг странке коју води и њени резултати на изборима драстично мањи него што су резултати СНС, али и додао да је и „Хитлер имао одличне резултате у Немачкој пре почетка Другог светског рата“.

Председавајући Верољуб Арсић га је упозорио да ће следећи пут, ако буде величао животно дело Хитлера, добити опомену.

„То је најгора могућа увреда. Ја сам увредио Хитлера горе него што је историја“, добацио је Живковић, након чега му је Арсић изрекао опомену.

Реч је потом добио Филиповић који је казао да он може да устане, а да Живковић „после толико вињака“ не може никако, на шта се Живковић увредљивим речима обратио председавајућем Арсићу: „Јеси ли чуо ово мајмуне један? Јеси ли чуо ово, кретену? То ниси чуо, џукело“.

У расправу се, између осталих, укључио и посланик ДС Балша Божовић који је Арсићу рекао да није смео да дозволи да се посланици, било да представљају опозицију или владајућу већину, обраћају једни другима на такав начин.

„Не може неко на тако вулгаран и непристојан начин, шта год да је у питању, да се обраћа и ословљава колегу који седи преко пута. Мислим да ви, као председавајући, треба да уведете на неки начин ред и чувате достојанство док год седите на месту председавајућег овог дома“, рекао је Божовић.

На то му је Арсић одговорио да је покушао за заштити достојанство парламента зато што не жели да се спомиње идеологија која је била најразорнија и најдеструктивнија у људској цивилизацији.

Посланик СРС Немања Шаровић сматра да је председавајући Арсић најодговорнији за повреде Пословника, јер дозвољава да се износе којекакве увреде.

Где све седе жути лопови, ко лаже, а ко би с Вучићем

Током расправе о изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању данас се у Скупштини Србије одвијала и својеврсна полемика између посланика власи и опозиције, а на тему „где све седе жути лопови“.

Најпре је лидер Двери Бошко Обрадовић изјавио да „Вучић није имун на кадрове ДС“ те да у редовима СНС „седи велики број жутих лопова“, на шта је министар финансија Синиша Мали узвратио Обрадовићу да лаже и обмањује грађане.

„У редовима СНС тренутно седи велики број жутих лопова и представника досовске власти – од Синише Малог, Горана Весића, па на даље“, тврдио је Обрадовић, наводећи да је „Вучић пре годину дана нудио Драгану Ђиласу место потпредседника у Влади, али је Ђилас ту понуду одбио“.

Он је актуелној власти поручио да, уколико жели да буде поштена, најпре донесе закон о пореклу имовине.

„Испитајте Ђиласа, испитајте све нас из опозиције, али испитајте и 24 стана Синише Малог и теткину помоћ Александру Вулину да купи стан у Београду…шта вас спречава седам година да донесете закон о испитивању имовине свих политичара и тајкуна од 1990. године до данас? Па, зато што ћете да наиђете на жуте лопове у својим редовима и плус што сте унапредили лоповлук па сада имате напредне лопове у вашим редовима. Зато ви не доносите тај закон“, рекао је Обрадовић.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Обрадовић навикао да лаже и обмањује грађане.

„Лагали сте и ви и сви који су причали о 24 стана. Укључили сте и моју породицу у све то и треба да вас буде срамота због тога. Ја сам све радио часно и поштено, као што сам радио цео свој живот. Ви на овај начин како се понашате и опходите, нека вама служи на част, вама и вашој породици и боље ту да станем“, рекао је Мали.

Посланик СНС Владимир Орлић је рекао да му је прича о томе да је Вучић нешто нудио Ђиласу невероватно смешна, поручивши Обрадовићу: „сви сте ви познати по томе што сте имали жарку жељу да сарађујете са СНС-ом и Александром Вучићем“.

„Али схватите, то не долази у обзир. Не занимате нас“, поручио је Орлић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0