Топола – У Маузолеју краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, данас је обележена 89. годишњица од убиства Њ.В. Краља Александра I. Помену су присуствовали г. Зоран Живановић и г. Дарко Спасић, чланови Крунског савета, као представници Њ.К.В. Престолонаследника Александра, заједно са Њ.К.В. Принцем Наследником Филипом, Принцезом Даницом, Принцем Михаилом и Принцезом Љубицом. Због неколико добротворних догађаја у Северној Америци у октобру месецу, Престолонаследник није могао лично да присуствује парастосу свом деди, покојном Витешком Краљу, саопштено је из прес службе краљевског двора.

„Овај датум је увек тужан дан за моју породицу. Мој деда, Краљ Александар I био је један од првих државника у Европи и целом свету који је предвидео опасност која долази од успона екстремистичких идеологија нацизма и фашизма. Он је и пао као једна од њихових првих жртава.

Иако упамћен углавном као војник, и војсковођа, био је много више. Сви треба да негујемо успомену на великог Краља и визионара, какав је био Краљ Александар I. Поносан сам што сам његов унук”, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Свету Литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Након богослужења, венце су на Краљев гроб положили чланови Крунског савета господа Живановић и Спасић у име Њ.К.В. Престолонаследника Александра, Њ.Е. г-дин Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, представници Војске Србије, г. Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу, представници Општине Топола, Удружења Краљевина Србија, које је под покровитељством Престолонаследника, Удружење „Карађорђе“ из Херцег Новог, као и окупљени грађани који су одали пошту Витешком Краљу.

Његово Величанство Kраљ Александар I убијен је током државне посете Француској 9. октобра 1934. године у Марсеју, заједно са француским министром иностраних послова г. Лујом Бартуом.

Био је други син Њ.В. Kраља Петра I и Принцезе Зорке, рођен у Цетињу, у Црној Гори, 16. децембра 1888. године. Kрштени кум био му је руски цар Александар II. Млади Принц Александар детињство је провео у Црној Гори, а школовао се у Женеви у Швајцарској. Школовање је наставио у Војној школи у Санкт Петербургу у Русији, а затим у Београду.

Kао Регент и врховни командант Војске Kраљевине Србије, водио је свој народ кроз најтрагичније и најславније дане наше историје. Kада је краљ Петар I умро 16. августа 1921. године, Њ.KВ Регент Александар постао је Kраљ Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 1929. године постао је Kраљ Kраљевине Југославије.

Оженио се 1922. Њ.K.В. Принцезом Маријом од Румуније. Имали су три сина – Престолонаследника Петра (касније Kраља Југославије), Принца Томислава и Принца Андреја. Године 1929, када је држава променила име, постао је Kраљ Југославије. Много је волео свој народ и иза себе је оставио бројне задужбине.

ТопПрес