Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Афричка диња у Драгачеву: Ово је чудновата воћка која рађа једино код Јевремовића
Вести

Афричка диња у Драгачеву: Ово је чудновата воћка која рађа једино код Јевремовића

8

Драгачево – Полако, али сигурно приближвамо се Африци, ако не географски онда дефинитивно агрономски. Након банана које су овог лета родиле у Чачку, у суседном Драгачеву у домаћинству Милана Јевремовића расте чудесна воћка звана – кивано!

“Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, кад је пробате делује вам као да једете помешано банану, дињу, краставац и лимету. Дефинитивно је несвакидашња воћка”, каже Милан за РИНУ.

Милан Јевремовић, фото: РИНА

Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом. Како каже, доста му је било и малина и купина, па је хтео да докаже како у брдовитом селу Зеоке може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу.

„Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и надао сам да ће се примити. Међитим, када су никле личиле су на расад краставца”, рекао је Милан.

Кивано расте у Драгачеву, фото: РИНА

Убрзо се показало да афричка диња, звана кивано, итетакако рађа и у сред Србије, па су Јевремовићи од свега пар семенки производњу овог воћа проширили на три пластеника.

“Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се ммного шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо великих проблема са наводњавањем. Не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ”, додаје Милан.

А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.

Милан са породицом, фото: РИНА

„Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији”, истакао је овај произвођач необичног воћа у изјави за агенцију РИНА.

Милан сада има три пластеника под киваном и намера му је да прошири производњу како би ово воће заживело у Србији.

Миланова супруга Сандра у берби кивана, фото: РИНА

„Зашто све мора да се увезе, ако може и да се произведе. У пластеницима приноси су велики и како време буде одмицало ићи на то да проширим засаде, јер једноставно овог производа и воћа нема у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи”, истакао је Милан.

Иначе, ово необично воће важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамином Ц, минералима, гвожђем, фосфором.. и за опроравак целог организма, лекари препоручују један на дан.

ТопПрес/ РИНА

Кивано се најчешће конзумира у свежем стању, фото: РИНА
Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup