Ово је права витаминска бомба: Јевремовићи гаје афричко воће а потражња у доба короне никада већа

Ово је права витаминска бомба: Јевремовићи гаје афричко воће а потражња у доба короне никада већа

Драгачево – Из године у годину лета су све топлија са све вишим температурама, што дефинитивно отежава узгој неких пољопривредних култура које су заступљене на нашим просторима. Међутим, афричком воћу наша клима итекако прија па се експериментални засади полако шире. Један такав засад налази се у Драгачеву на ком се узгаја афричка диња – кивано. Ово чудновато воће до пре пар година било је тотална непознаница али сада за њим влада велико интересовање јер је према речима стручњака права витаминска бомба.

“Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и био сам скептичан да ли ће се уопште примити. Нисам знао ништа о тој биљци, углавном сам информације сакупљао путем интернета.  Када су никле младе биљчице су личиле на расад краставца, обезбедио сам им наслон и мисија је почела. Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, када једете делује вам као да је помешана банана, диња, краставац и лимета, али је јако укусно и пре свега здраво”, каже за ТопПрес Милан Јевремовић из села Зеоке.

Милан и његова супруга Сандра на продајном месту, фото: приватна архива

Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом, јер како каже, доста је било малине и купине па је хтео да  докаже како у брдовитом Драгачеву  може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу. Убрзо се и показало да афричка диња, звана кивано, итетакако рађа и у сред Србије, па су Јевремовићи  производњу овог воћа проширили на три пластеника.

“Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се много шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо проблема са наводњавањем. Гајим их у пластенику јер им на тај начин обезбеђујем још већу топлоту, не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ. У пластеницима су приноси велики и како време буде одмицало ићи ћемо на то да проширимо засаде, јер овог  воћа нема много у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи”, објашњава Милан.

Афричка диња успешно рађа у Драгачеву, фото: ТопПрес

А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.

„Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији. Све што произведем ја продам, потражња је велика нарочито у време ове пандемије јер је препуно витамина па га људи радо једу”, каже Јевремовић који ово воће необичног изгледа продаје по цени од око 1500 динара за килограм.

Фото: ТопПрес

Иначе, афричка диња  важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамина Ц, минерала, калијума, гвожђа, фосфора, магнезијума, цинка, натријума и калцијума, па за опоравак целог организма, лекари препоручују један на дан.

Зрели плодови добијају жуту до наранџасту боју, фото: ТопПрес

Осим што је освежавајући и има необичан укус, кивано је изузетно здрав. Делотворан је против прехладе, у борби са високим притиском, за здравље коже и очију. Кивано се конзумира тако што се пресече на пола, а затим се кашичицом вади меснати део. Одлично се слаже са сиревима, краставцем и парадајзом.

ТопПрес

Средишњи део плода препун витамина, фото: ТопПрес

Драгачевски кивано упакован и спреман за купце, фото: ТопПрес

KOMENTARI