smart

Топола, Рековац – Светлана Марковић из Тополе, своје детињство је провела у селу Ратковић недалеко од Рековца. Иако је због љубави пре више од 30 година дошла у Тополу, породично имање и даље редовно посећује. Стари орах који је запамтила још као дете на њиховом имању, ових дана је посечен, а Светлани се на једном од пањева указала Света Петка.

Посечен стари орах, фото: ТопПрес

„Поред наше куће у селу је пут који води ка манастирима Ралетинац, Саринац и Денковац. Недалеко од куће, а поред пута је велики орах који смо морали да посечемо јер је у близини трафо-станица. Била је недеља, доста људи је ишло ка манастиру, а ми смо секли тај орах. Журили смо да расклонимо са пута одсечене гране и пањеве, и ја сам у журби док сам пребацивала те пањеве на једном од њих приметила детаљ који ме је асоцирао на Свету Петку“, прича за ТопПрес Светлана Марковић.

Светлани се на једном од пањева указала Света Петка, фото: ТопПрес

Она истиче, да се са друге стране пања такође налази црна мрља, али није иста.

„Цело стабло ораха има неке црне шаре на пресецима, али само је на овом месту детаљ такав, да мене асоцира на Петковицу. Верујем да је то неки Божји знак, јер ја имам сестру близнакињу а наша девојачка слава је била Света Петка. Моја сестра је вече уочи наше славе сањала да јој се јавио женски глас који јој је рекао ‘моли се’. Можда је и ово нека порука коју нама шаље Бог“, верује Светлана.

Са једне стране Света Петка а са друге само шара, фото: ТопПрес

Стручњаци објашњавају да су годови увек концентрични кругови, на тај начин стабло расте и дебља се. За појаве, када се јави другачији облик, не постоје јасна објашњења, претпоставља се да је можда дрво имало неку аномалију при развоју.

ТопПрес

Цело стабло је пуно различитих детаља, фото: ТопПрес