Србија годишње увезе око 30.000 тона меса – око 23.000 тона свињског, око 6.000 тона пилећег меса и око 2.000 тона другог меса.
Ово каже за Нова.рс Ненад Будимовић из Удружења за сточарство у оквиру Привредне коморе Србије.
„Месо углавном увозимо из земаља Европске уније, а Будимовић тврди да увоз не утиче на цену месних производа.Ми у Србији произведемо мање свињског меса него што нам је потребно, а осталих врста меса имамо довољно. Увози се свињска плећка која служи за прераду“, објашњава саговорник овог портала.
Ипак, месо је поскупело од почетка године.
„Повећање цене меса је у распону од 10 до 15 одсто, разлог је повећање цене житарица (кукуруза И соје) који су основне компоненте концентроване хране за животиње. На почетку године је била смањена потражња јер нису радили угоститељски и туристички објекти, а сточари се нису одлучивали за нов циклус у тову свиња. Потом је дошло лето и потражња је порасла, али није било довољно за сопствене потребе. Увоз је смањен за 30 одсто и због појаве болести Афричке куге свиња у ЕУ“, објашњава Будимовић за Нова.рс.
Извоз месних производа у Европску унију могао би да буде добра вест, закључује.
„Најновије вести су да се очекује да се до краја године реализује извоз пилећег меса и конзумних јаја у ЕУ – наравно ако има довољних количина и регистрација објеката. До сад није било могуће због неусаглашености Правилника о контроли салмонеле. Сад је и то урађено. Свињско месо и производи ће моћи од следеће године да се извозе, јер смо пре две године престали са вакцинацијом против куге свиња, што је била препрека и за превоз производа преко територије ЕУ“, наводи Будимовић.
ТопПрес/ Извор: Нова.рс
Srbija uvozi svinjsko meso,
sta to onda mi proizvodimo u nasoj zemlji