Топола – У четвртак је у Тополи одржан други по реду састанак са локалним актерима за израду локалног акционог плана за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи. Акциони план развија се у оквиру међународног Interreg Adrion пројекта ECOVINEGOALS. Пројекат у Србији спроводи Развојни бизнис центар Крагујевац, у сарадњи са Општином Топола и Удружењем винара и винограда Шумадије, придруженим партнерима пројекта, каже се између осталог у саопштењу за медије, које је нашој редакцији доставио Развојни бизнис центар Крагујевац.

Други по реду састанак окупио је, поред представника Општине Топола, Туристичке организације Опленац, винара и пољопривредних газдинстава, и представнике Пољопривредне стручне службе, и локалних удружења воћара и пчелара, који су такође исказали интересовање за тему одрживог управљања територијом општине Топола. Тема друге радионице била је формулисање жељене будућности Тополе и дефинисање стратешких циљева и праваца деловања које треба достићи како би се остварила жељена будућност.

Фото: ТопПрес

Учесници су врло активно дискутовали и разматрали кључне аспекте које требе развијати, а међу кључним издвојили су се: одрживи туризам заснован на културно-историјском наслеђу, очуваној животној средини и атрактивном виноградарском пејзажу, традиционална, еколошки одговорна виноградарска и пољопривредна производња, која прати савремена сазнања и трендове, и очувана животна средина.

Процес акционог планирања биће настављен током јануара и фебруара 2022. године. Циљ је да се, кроз дијалог свих заинтересованих страна на локалном нивоу, дефинишу акције и мере које је потребно спровести на локалном нивоу у наредних 10 година, како би се дугорочно развијало еколошки одговорно виноградарство у Тополи, очували пејзаж и животна средина, и максимално искористили јединствени потенцијали поднебља.

Фото: ТопПрес

Акциони план за одрживо виногарадство и очување пејзажа у Тополи представља пилот пројекат у нашој земљи, и као такав биће представљен и другим, традиционално виноградарским општинама у Србији, како би пример добре праксе из Тополе, могле и саме применити у будућности.

Пројекат  ECOVINEGOALS се спроводи у оквиру транснационалног Интеррег В-Б Јадранско-јонског програма сарадње – Адрион, уз финансијску подршку Европске уније. Пројекат се бави изазовима савремених виноградарских система данашњице и њиховим утицајем на пејзаж и околину, са основном идејом да се заштите и даље развијају виноградарске области АДРИОН региона, применом одрживих модела виноградарства.

Фото: ТопПрес

У реализацији учествује 10 партнера и 9 придружених партнера из Италије, Словеније, Србије, Хрватске, Грчке и Црне Горе. Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије, речено је у саопштењу за медије.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
One thought on “Одржан други састанак са локалним актерима за акционо планирање одрживог виноградарства и очувања пејзажа у Тополи”

Comments are closed.