FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Тумори мозга спадају у најтежа обољења, а јављају се у пет до 15 случајева на 100.000 становника. Тачан узрок појаве тумора на мозгу још је непознат, иако се разматра утицај спољних канцерогених фактора и спонтаних мутација у организму.

Шездесетогодишњи Љупче дошао је код лекара на редовну контролу после операције. Тумор му је уклоњен кроз нос, уз помоћ ендоскопа и специјалне камере.

„Почео сам да губим вид на левом оку, када је урађен магнет рекли су тумор хипофизе, тако је у суботу то отклоњено и осећам се феноменално“, каже Љупче Милановић из Кучева.

Да су лекари морали пацијенту да отварају главу, све би било другачије.

„Да је рађен класично, два и по сата, не би био цео, исход би био неизвеснији“, каже др Драган Савић са Клинике за неурохирургију КЦС.

Ендоскопска метода уклањања тумора у Клиници за неурохирургију КЦС примењује се већ неколико година. Када је Љупче оперисан, интервенцију су пратили и страни неурохирурзи који су у Београду на усавршавању, јер је наша Клиника постала лидер у тој области.

„Ми смо са увођењем ендоскопије успели да дођемо до тумора који су раније сматрани иноперабилним“, истиче Савић.

Више од 80 врста тумора може да расте у лобањи и доведе до великих проблема, па и угрози живот.

„Морам да кажем да смо од Нове године највећи број глиомбластома, тј. најмалигнијег тумора на мозгу оперисали, имамо и бенигних, нажалост, они нам долазе када су огромни, да не кажем у терминалној фази, када морамо да радимо једну две или три хируршке интервенције“, каже проф. др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију КЦС.

Симптоми болести могу да буду и општи – главобоља, мучнина и повраћање, поремећаји говора, вида, слуха, памћења…

„Јако је важно ако пацијент има моторне испаде, слабост руке или ноге, одмах се тражи скенер, и обавезно скенер са контрастом“, наглашава Даница Грујичић.

Тумори мозга најчешће погађају људе од 45 до 65 године. Нажалост, неретко оболе и деца. Са новим методама лечења и откривањем болести на време, период преживљавања може бити продужен, а одређене врсте тумора и потпуно излечене.

РТС је у сарадњи са Министарством здравља покренуо кампању „Рак је излечив“, чији је циљ да се укаже на значај превентивних мера.

ТопПрес/ Извор: РТС