Foto: Tanjug/Zoran ŽestićFoto: Tanjug/Zoran Žestić

У Србији је од данас активирана бесплатна телефонска линија за пријаву рада „на црно“, саопштило је

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како су навели, градјани ће моћи анонимно, позивом на број 0800/300-307 да пријаве уколико су радно ангажовани без закљученог уговора о раду, као и сваку другу незаконитост у раду.

Министар рада Зоран Ђорђевић је позвао све грађане којима су „ускраћени основни принципи достојанственог рада“ да траже своја законска права и додао да ће санкције сносити искључиво послодавци, не и радници који су радили на црно.

„Од нелегалног рада штету имају сви, држава, послодавци који раде у складу са законом, а нарочито радници који губе социјалне бенефиције. Зато охрабрујем све грађане да пријаве уколико раде без уговора о раду и нису пријављени на обавезно социјално осигурање“, навео је Ђорђевић у саопштењу.

Он је додао да је Министарство рада одлучно у борби за заштиту права радника и омогућавање здравог окружења за послодавце, са циљем да Србија буде уређена земља.

Како је наведено у саопштењу, у склопу пројекта „Реци НЕ раду на црном“ планиране су бројне активности, укључујући појачан рад Инспектората за рад на терену и едукативне радионице широм Србије.

Пројекат „Реци НЕ раду на црно“ спроводи Министарство за рад, а реализацију је финансијски подржала Амбасада Норвешке у Србији.

ТопПрес/ Извор: Бета