Фото: ТопПрес

Топола – Немања Арсенијевић из села Винча код Тополе није имао дилему, да ли наставити стопама предака или кренути трбухом за крухом у велике градове. Без размишљања одлучио је да остане на кућном прагу и да настави да гаји винову лозу, али и да унапређује и шири производњу.

„Почели смо са садњом 2004. године и под виноградима за сада имамо 14 хектара. Наш годишњи капацитет производње је око 20.000 литара и варира зависно од године, климатских прилика. Подрум који је у склопу нашег поседа је далеко већи јер у њему и одлежавају вина тако да је капацитета око 40.000 литара. Ове године грожђе је одличног квалитета иако смо имали најпре кишни па потом сушни период. Имамо у понуди  два бела вина – совињон бланк и шардоне, једно розе вино и два црвена – мерлот и каберне совињон. Од јануара следеће године на тржишту ће бити још једно наше црвено вино од аутохтоне сорте прокупац. Оно што карактерише наша вина то је да су  сва сортна и циљ нам је да покажемо шта интернационалне сорте могу да дају на нашем тероару и нашем микролокалитету у Винчи“, каже за ТопПрес Немања Арсенијевић, винар из Винче и власник винарије „Арсенијевић“.

Немања Арсенијевић, власник винарије „Арсенијевић“, фото: ТопПрес

Због пандемије корона вируса све винарије па и „Арсенијевић“ бележе смањену посету нарочито иностраних гостију. Међутим, богата туристичка понуда као и винска довеле су у ово село бројне госте који су имали прилику да у дегустационој сали испробају разна вина која су у понуди у овој винарији.

„Корона је доста утицала на наше пословање, из страха смо и затворили винарију једно време, али ове године је доста боља ситуација, људи долазе организујемо дегустације и поново се полако све враћа у свој ток. Поред дегустације и обиласка подрума за наше госте припремамо и закуску или ручак тако да из наше винарије сви одлазе задовољни“, каже овај винар.

Богата понуда вина у винарији „Арсенијевић“, фото: ТопПрес

Арсенијевић наглашава да се вински туризам у општини Топола из године у годину све интензивније развија, што је једним делом и заслуга Удружења винара Шумадије које окупља познаваоце овог божанског пића.

„Удружење винара је основано пре осам година и броји око 35 чланова. Људи саде винограде препознали су повољне услове у Шумадији и Тополи, мислим да ћемо кроз пар година имати далеко више винарија тако да ово постаје озбиљна винска регија и биће препознатљива не само у овом делу Европе него и шире. Интензивно се улаже се у винске капацитете, смештај тако да ће то бити доста озбиљнија туристичка понуда у годинама које долазе“, сматра Арсенијевић.

Фото: ТопПрес

Немања истиче да су подстицаји државе од пресудног значаја за бављење озбиљном виноградарском производњом, па уз помоћ републике овај млади винар има доста планова за будућност.

„Користили смо субвенције које су биле прошле године од ресорног министарства и значи нам доста јер је захтеван посао велика су улагања али и трошкови па без помоћи државе било би немогуће радити овај посао а камоли конкурисати са великим винарима на тржишту. За даље планирамо проширење винограда, проширење производње, ширење тржишта и подизање квалитета“, закључује власник винарије Арсенијевић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес