profimediaprofimedia

Поскупела провера стања на рачуну на банкомату, банке наплаћују опомене, потврде о подизању новца, чак и лежарину за неискоришћене чекове, кажу у удружењима банкарских клијената. Народна банка сматра да је дошло време да се уведе ред у тој области и подсећају да од марта важи нови Закон о платним услугама.

Неки су већ почели да избегавају и пролазак поред банкомата, кажу стрепе да ће им банка и то наплатити. Делује претерано саркастично, али није без основа.

„И упит стања на банкомату је почео да се наплаћује осам, десет до 15 динара, затим те провизије за електронско плаћање, затим трошак опомене, то је апсолутно незаконито“, каже Дејан Гавриловић из Удружења клијената „Ефектива“.

На то банке подижу цену услуга, Народна банка грађанима поручује да бирају банку према ценовнику, а банкама да размисле да ли постоје због клијената.

„Начин на који ће она бити изражена, обрачунавана мора да вам буде јасан у тренутку узимања кредита. На томе радимо, али банке су увек корак испред нас. Ми ћемо се потрудити да ухватимо корак с њима и зауставимо ту праксу по оној аналогији из трговине, да за ’милку’ плаћате као да има 200 грама, не рачунајући да ви нећете да видите да ту пише 180“, каже гувернерка Јоргованка Табаковић.

И по садашњем закону банке су дужне да вам месечно бесплатно шаљу извештај о трансакцијама. По новом пропису, то ће морати да раде бесплатно једном годишње.

Ценовник са тарифама за платне услуге који једна банка ових дана шаље клијентима је мало ситније исписан, али све је ту. Пише и да коме се не допадају цене услуга, има рок од три месеца да се предомисли или раскине уговор.

Прошле године банке су мање зарадиле од камата, више од накнада, али на основу повећаног обима безготовинског плаћања, кажу у централној банци.

„Повећање током 2017. године је негде око две и по милијарде динара, али напомињем за разлику од оних тумачења које добијам у медијима, ово нису накнаде које се односе на кредите. Ово су надокнаде које се односе на платни промет према иностранству и на употребу платних картица“, каже Жељко Јовић, вицегувернер НБС.

Банкама је дат рок да смање провизије на плаћање картицама са садашњих 0,8 на 0,2 процента. Они клијетима поручују да могу да користе њихове пакете услуга и електронско банкарство где је, на пример, провера стања бесплатна.

ТопПрес/ Извор: РТС