Бесплатна рехабилитација: Конкурс за бање у марту

Бесплатна рехабилитација: Конкурс за бање у марту

Више од 13.000 пензионера моћи ће и ове године о трошку Фонда ПИО на опоравак у неку од 24 српскe бањe. Конкурс за рехабилитацију ће највероватније, као и ранијих година, бити расписан за месец дана, а листе би требало да буду објављене средином маја.

Последњих неколико година на конкурс пристиже око 40.000 пријава, што значи да сваки трећи пензионер успе да добије своје место. Лекарски извештаји се не бодују већ само служе да би се одобрила бања адекватна њиховом здравственом стању, односно да не буде контрадикторна болести коју имају. Зато заинтерeсовани треба да знају да када конкуришу за бесплатан боравак у лечилиштима не морају да прибављају нову медицинску документацију, већ могу да приложе ону коју већ поседују.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима током прошле године, у трајању од 10 дана, имали су корисници старосних, инвалидских и породичних пензија који имају пребивалиште на територији Србије и чија је пензија мања од 24.980 динара, под условом да немају друга примања и да нису користили ово право у претходних пет година.

После обраде свих захтева, на листама жеља за бесплатан опоравак последњих неколико година, на листи жеља најчешће су се налазиле Врњачка Бања, Нишка бања, Бања Ковиљача, врднички „Термал“ и Кањижа.

Боравак у бањи регулисан је појединачним уговорима са сваком бањом и њима се прецизира обим терапија за сваког корисника. То подразумева лекарски преглед, ЕКГ, лабораторијске анализе, све специјалистичке прегледе и визите одељенских лекара, као и најмање три врсте терапија у зависности од оцене лекара и области за коју је одређена бања специјализована.

На редослед на ранг-листи утичу висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, док су корисници права на туђу негу и помоћ добили додатних 10 бодова, а деца са породичном пензијом још пет.

Жалбе

Приговор на ранг-листу за бесплатну рехабилитацију преко Фонда ПИО може се поднети у року од пет радних дана од дана објављивања прелиминарне ранг-листе. Комисија тада разматра поднете приговоре, а жалбе подносе углавном они који нису били на прелиминарној листи.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости