Иако време омета многе пољске радове, ово је доба године када је највећа потражња за сезонским радницима. Први пут ове године они могу и треба да раде по уређеним правилима. Радници сада имају загарантовану финансијску накнаду, осигурање у случају повреде на раду и пензијски стаж.

Иван Радак из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) каже да су тренутно пријављена 5.862 сезонска радника и да је то резултат изнад очекивања.

„За њих су послодавци уплатили око 34 милиона динара пореза и доприноса и негде око 130 послодаваца је користило овај систем, од чега су четвртина физичка лица. Имамо послодавце који су не само компаније, већ и власници пољопривредних газдинстава који ангажују сезонске раднике“, рекао је Радак.

Он је истакао да би се, према њиховим проценама, у наредних пет година на тај начин могло увести око 33 хиљаде сезонаца, наводећи да су сезонски радници тренутно пријављени у 135 општина.

„С обзиром на претходна искуства, где 95 одсто сезонских радника није било пријављено, сада имамо ситуацију да имају сигурну накнаду, макар минималну дневницу по закону, загарантован им је пензијски стаж и осигурање у случају повреде на раду“, нагласио је Радак.

Додао је да су радници евидентирани и у регистар националне службе помоћу које послодавци могу да виде ко воли да ради што им, како каже, може повећати шансе за запослење.

Странци заинтересовани за раднике из Србије

Иван Радак истиче да нема тачан податак колико људи одлази из земље, али да је свакако реч о озбиљним цифрама. Навео је да је Влада Србије формирала групу која ће се бавити осмишљавањем мера које ће смањити одлив мозгова, наглашавајући да је једна од тих мера предузетништво.

„Потребно је смањити бирократију, смањити финансијско оптерећење како бисте лакше могли да започнете свој бизнис, како би тај бизнис био одржив“, рекао је Радак, указујући да 54 одсто привредника у Србији оцењује услове пословања као лоше.“

Он каже да у четвртак у Народној скупштини промовишу нову, занимљиву иницијативу у безготовинском плаћању.

„Иницијатива је да укинемо признаницу, да кад дођете можете картицом да платите. Ниже ће бити и накнаде за такво плаћање“, објашњава Радак.

ТопПрес/ Извор: РТС