Брнабић: Бивша власт обавезала државу према Рио Тинту, они уложили 200 милиона долара и могу да нас туже

Брнабић: Бивша власт обавезала државу према Рио Тинту, они уложили 200 милиона долара и могу да нас туже

Премијерка Ана Брнабић данас је, на питање новинара зашто не може потпуно да се обустави пројекат „Јадар“ Рио Тинта и да ли се држава обавезала према тој компанији, па сада не може да повуче тај пројекат, рекла да се садашња власт ни на један начин није обавезала, али да је претходна власт обавезала државу.

Брнабићева је објаснила да је претходна власт од 2004. давала дозволе Рио Тинту, који је у складу са законом и одобрењима владе улагао у тај пројекат и да сада држава не можемо да их отера из Србије.

На питање како се држава није обавезала, када је тај пројекат предвиђен Уредбом о просторном плану, рекла је да та уредба не представља никакав проблем и да не значи ништа посебно, односно да не значи да ће тај пројекат бити и реализован.

Та уредба предвиђа један документа – просторни план, како би Ри Тинто знао за који простор да уради Студију о процени утицаја на животну средину.

Брнабићева је објаснила да је Рио Тинто дошао у Србију 2004. године и питао владу да ли може да ради истраживања и уложи новац у то, и добио одобрење, па 2006. питао да ли може да прошири територију истраживања, уложи још новца и тако све до 2012. године, када је та компанија тражила дозволу да ради и велике бушотине и добила дозволу.

Премијерка истиче да је Рио Тинто до 2013. уложио између 150 и 200 милиона долара и садашња власт није могла да им каже – хвала, али не можете даље да радите и идите из Србије, пошто су радили све у складу са законом и добијали дозволе од владе и улагали новац.

„Да ли мислите да Рио Тинто или било који други инвеститор неће тужити државу и тражити да се тај новац врати или мислите да је потпуно нормално и могуће да неко уложи новац на основу дозвола које је дала влада и да му се онда каже – хвала вам много и довиђења, ми не желимо да наставимо и нико никоме ништа не дугује“, запитала је премијерка.

Како је рекла, када је држава 2004. дала прву дозвола за истраживања, ми смо се обавезали јер су ти људи уложили новац.

Каже да би то било исто као када би дошао неки инвеститор из Немачке и да тражи дозволу да прави фабрику и уложи у опрему и, када све то уради, да му се каже да све то остави и иде из земље пошто не постоји обавезујући уговор.

„И онда перете руке и кажете – нисам ја крив, већ овај који је дошао 10 година касније. Па, што га онда он није зауставио, већ је преузео обавезе“, запитала је Брнабићева.

„Нисмо дали дозволу за рудник, све зависи од студије“

Истакла је да садашња власт ниједну дозволу није сакрила и да је председник био јасан када је рекао да ће све зависити од процене утицаја на животну средину, коју ће радити стручни људи, као и да ће зависити од тога како грађани буду реаговали на то.

Премијерка је рекла да једна озбиљна држава не може да отера инвеститора, који је за нешто добио дозволу по закону.

Додала је да је влада једино променила у закону то да сада можемо да наплатимо за истраживачке радове, што раније нисмо могли.

„Нисмо дали дозволу за рудник, све зависи од студије“, нагласила је она.

Каже да Рио Тинто слави 18 година од доласка у Србију и да је она последњи пут била у Лозници 26. фебруара 2020. године, када је била завршена претходна студија изводљивости и да је тада нико није ништа питао од медија око Рио Тинта, пошто то тада није била политичка тема, као што је сада код појединих медија који нападају тај пројекат.

Такође, рекла је да она није надлежна за комуникацију са Рио Тинтом, иако је имала бројне састанке са том компанијом, као што и ниједан члан владе није задужен са било којим инвеститором појединачно.

„Што се тиче тога да ли је било шта потписано, на основу чега имамо обавезе према Рио Тинту, такав документ не постоји“, нагласила је Брнабићева.

Рекла је да је у често спомињаном меморандуму, у вези са тим пројектом, експлицитно наведено да морају да се поштују закони Србије и највиши стандарди за заштиту животне средине.

„Штета у ЕПС коштаће мање него рестрикције 2012. године“

Брнабић је изјавила да се још не зна колико ће државу коштати енергетски проблем који се недавно догодио у термоелектрани у Обреновцу, али да је то много мање него 2012. године када смо имали рестрикције струје за привреду.

„Свакако рачунамо колико нас кошта све ово што се дешава. Да је завршено није, али верујем да ћемо на крају зиме видети како смо прошли у свему овоме. За сада могу да кажем да кошта много мање него 2012. године када смо имали рестрикције струје за привреду и када нас је дан коштао стотине милиона евра“, рекла је Брнабић.

Додала је да тада нико није питао ни ко је крив, ни колико кошта, ни ко је одговоран нити да ли ће неко да поднесе оставку или ће бити смењен.

Брнабић је рекла да се Србија данас много променила у односу на 2012. годину и да сада имамо много одговорнију власт, али и слободу медија.

„Данас медији то могу да питају, слободнији су, могу да траже одговорност, тада то није било могуће“, рекла је Брнабић.

Поновила је да ће се видети колико ће ово коштати државу, али да је најважније да је систем сада стабилан и да немамо рестрикције.

„Многе државе имају рестрикције или их најављују. Ми се и даље боримо и верујем да ћемо успети да ову зиму изгурамо без икаквих рестрикција, било електричне енергије или гаса“, додала је Брнабић.

Она је оценила као „бруталну лаж“ информацију коју је објавио Данас о томе да ће од 1. јануара гас у Србији поскупети два пута.

„То је брутална лаж, не дезинформација“, нагласила је премијерка.

Додала је да је било сасвим јасно након састанка председника Србије и Русије Александра Вучиха и Владимира Путина да ми имамо исти уговор о гасу до 31. маја 2022. године, као и да имамо најјефтинији гас у Европи или један од најјефтинијих.

„Е сад како одједном од тога направите или имате образа и недостатак професионалних стандарда да од тога направите овакву лаж као што видимо данас у листу ‘Данас’ ја заиста више не знам, али добро, моје је да људима кажем да је лаж и да се не брину“, рекла је Брнабић.

О инциденту у Шапцу: Институције раде свој посао

Премијерка Брнабић је, одговарајући на питање новинара да ли је утврђено ко је тукао грађане који су протестовали на мосту у Шапцу, изјавила да се тиме баве надлежне институције и да тренутно зна само за једну особу која је претучена.

„По свим информацијама које имамо, знам само за једно лице које је претучено, а то лице је претукао (Драган Миловановић) Црни, који је један од хероја опозиције и за кога нико не тражи одговорност зато што је ваљда у реду да тучете људе који желе да остваре своја права и да негде прођу“, рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Она је додала да постоје различити стандарди за људе који су за и против председника Србије Александра Вучића.

„Ако сте против Александра Вучића, потпуно је у реду и да обећавате стрељање и да бијете људе и имате протесте да неко ко је претукао човека, који замало да изгуби око, је приведен и имате протесте да га пусте зато што имате различите стандарде за људе који су против Александра Вучића и који су за њега“, навела је Брнабић.

„За неке протести безбедни, а други скупови ризични“

Брнабић је, одговарајући на питање новинара о ризицима одржавања организованих дочека Нове године, казала да су за поједине медије нека окупљања добродошла и немају никакав ризик, а нека друга имају огроман ризик и нису добродошла.

Брнабић је рекла да не може да сакрије своје чуђење степеном лицемерја појединих медија који су, како каже, сваки дан када су били протести покривали те догађаје, а ниједном нису питали да ли се организацијом протеста доводи у опасност здравље људи.

„Шта то за вас значи? Да су нека окупљања добродошла и немају никакав ризик, а нека друга имају огроман ризик и нису добродошла?“, упитала је Брнабић одговарајући на питање новинара зашто, ако се медицински део Кризног штаба противи јавним окупљањима и ако још важе корона прописи, Град Београд организацијом новогодишњих прослава „свесно гура људе да се разболе или заразе друге људе“.

Брнабић је упитала и да ли постоје различити стандарди у односу на то ко позива на окупљања?

„Јел’ нема ризика када су протести политички против власти, а огроман је ризик када је дочек Нове године или вам само није пало на памет да тада питате да ли сте свесни здравственог ризика блокаде саобраћајница и окупљања људи?“, додала је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг,РТВ

KOMENTARI