Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да се епидемиолошка ситуација у земљи компликује и изразила уверење да ће медицински део Кризног штаба поново инсистирати на увођењу ковид пропусница.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да постоје правни проблеми у вези са увођењем ковид пропусница, али је додала да се свакодневно о томе разговара.

Апеловала је на људе да се што пре вакцинишу.

„То је једини начин да се ми колективно ратосиљамо ове беде, да победимо корону наставимо да живимо нормално“, поручила је Брнабић.

Она је додала да се чини да је бесмислено причати о мерама у тренутку када је доступна вакцина и када је могуће вакцинисати све грађане.

„То је супротно здравој памети. Кад би се вакцинисали сви који могу не бисмо морали да причамо о мерама“, рекла је Брнабић.

Навела је да је 51,5 одсто укупне пунолетне популације вакцинисано првом дозом, да је 49,6 одсто добило и другу дозу, док је више од 50.000 људи вакцинисано трећом дозом.

Она је рекла да у овом тренутку постоје две ствари да се изборимо са корона вирусом – једна је вакцинација првом дозом, а друга је отварање додатних капацитета у болницама да би здравствени сектор издржао, односно да би здравствени радници могли да пруже помоћ и подршку осталим пацијентима који су болесни од нечег другог.

Премијерка је истакла да је Србија успела да заврши две ковид болнице, а у четвртак се завршава и трећа у Новом Саду и оценила да је тиме учињена „невероватна ствар“ јер, како је навела, осим Кине ниједна друга земља у свету то није успела да учини.

„Усред пандемије паралелно с борбом против корона вируса ми отварамо три нове болнице с више од 2.000 постеља да бисмо обезбедили помоћ, подршку и лечење свим осталим људима“, поручила је Брнабић.

Говорећи о почетку школске године, Брнабић је рекла да ће Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“ имати посебан тим људи који ће се бавити комуникацијом са школама и родитељима и који ће пратити ситуацију.

„Ми ћемо ситуацију пратити у оквиру Кризног штаба и реаговати по потреби уколико нека школа треба да се пребаци на комбиновану наставу или онлајн наставу“, поручила је Брнабић.

Подсетила је да у 15 локалних самоуправа ученици у средњим школама крећу од сутра на комбиновану наставу, а у Тутину на онлајн наставу због епидемиолошке ситуације.

Брнабић је најавила да ће сутра са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем посетити у Старој Пазови једну од школа које су у потпуности реновиране и у које ће сада кренути нова генерација ђака првака.

Премијерка је оценила да је изузетно важно да деца крену у школу и да у њој буду што дуже и истакала да онлајн настава, која се одвијала током пандемије, не може да се упореди са нормалном наставом у школи и контактима који се у школи остварују.

„Не само између наставника, учитеља, професора и деце, већ и њиховим међусобним контактом. То је посебно важно за најмлађе основце од првог до четвртог разреда основне школе“, закључила је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг