Премијерка Ана Брнабић саопштила је вечерас да је влада на седници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13 фебруара 2020. године.

„Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало“, рекла је Брнабић на прес конференцији непосредно после седнице владе.

Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли, додала је премијерка.

Укинута је и одлука о образовању радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

„Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је“, рекла је Брнабић.

Она је подсетила да су последњих месеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом у нашој земљи, која је у Србији од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање.

Брнабић је додала да је 2006. измењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. добила решење о извођењу бушотина великог пречника.

„И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022“, рекла је Брнабић и поновила све захтеве, које је влада данас на седници усвојила.

На зеленој агенди покушавају да граде политичку будућност

Премијерка је позвала све заинтересоване еколошке организације да се обрате влади и преузму документе у вези Рио Тинта и казала да представници ранијих власти, који су све те споразуме склапали, сада покушавају на зеленој агенди да граде политичку будућност.

Нагласила је да тренутне власти никада нису имале никакве уговоре са Рио Тинтом.

Она је показала сву документацију везану за Рио Тинто и пословање у Србији преко ћерка фирме Рио Сава експлорејшен.

„Ту је све од 2002.године, када је потписан споразум са СРЈ, који ратификована у Скупштини СЦГ 5.маја 2004.године, преко првог решења Министарства рударства и енергетике од 8.јуна 2004.године, којим се одобрава геолошко истраживање, преко решења из 2012. за извођење радова које је издато од стране Министарства од заштите животне средине под Оливером Дулићем за бушотине. Ту је и закон из 2006.који уводи начело континуитета како би Рио Тинту обезбедио да имају и ексклузивно право на експлоатацију“, објаснила је она.

Брнабић је подсетила да је 2006. на власти била ДС са својим коалиционим партнерима, а председник Србије тада је био Борис Тадић.

Према њеним речима сви људи који данас говоре против Рио Тинта и они који протестују, блокирају раскрснице, међународне путне правце, граничне прелазе, малтретирају грађане…били су у тој странци, а то су пре свега Драган Ђилас, Мариника Тепић, Небојша Зеленовић.

„Није ми јасно, уколико су ови протести еколошки, а не политички зашто нисте питали Зеленовића због чега је са својом странком довео Рио Тинто, што му је дато решење о истраживању, што су мењали закон да би им дали ексклузивна права на експлоатацију. Зашто не објасне него се склањају иза зелене агенде да би на тим леђима градили политичку будућност, на шта немају шансе“, рекла је она.

Казала је да сву документацију заинтересовани могу преузети и вечерас, јер ће она бити у влади дуже пошто мора завршити неке састанке.

Раније данас, компанија Рио Тинто је у саопштењу упућеном медијима изразила забринутост због изјава о потенцијалном повлачењу просторног плана за пројекат „Јадар“.

„Посвећени смо развоју пројекта у складу са свим српским и међународним прописима и узимамо у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала“, поручила је компанија Рио Тинто.

У претходном периоду широм Србије одржавани су протести против доласка Рио Тинта у нашу земљу, односно против изградње рудника и експлоатације литијума од стране те компаније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Б92