Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да ће бити потребна већа транспарентност у пословању компаније Рио Тинто, пре свега у односу на локалну заједницу.

“Не бежим од транспарентности, сматрам да је транспарентност савезник у раду владе и јавне управе“, рекла је Брнабић новинарима на питање о одлуци Града Лозница да укине просторни план који се односио на пројекат Рио Тинта и како ће се даље разговарати са том компанијом.

Премијерка је рекла да је била незадовољна што Меморандум о разумевању који је потписан са Рио Тинтом 2017. није био објављен и да није знала за то, а да су јој у Генералном секретаријату владе објаснили да се необавезујућу меморандуми о разумевању углавном не објављују, већ да се у саопштењу за медије након потписивања предочи шта је у том документу.

“Када сам из медија чула да није објављен, тражила сам да се одмах објави. Ми смо први почели да причамо са Рио Тинтом да уколико буде рудника, литијум неће моћи да се извози из Србије. Нико од 2004. њима то није рекао, нико то није поставио као услов и није питао шта ће дати за локалну заједницу“, рекла је Брнабић после промоције платформе еКонсултације.

Навела је да на њен захтев у Меморандуму стављена обавеза Рио Тинта да поштује највише стандарде животне средине не само Србије, већ и међународне стандарде.

Премијерка је приметила да од објављивања Меморандума нико није изашао да се извини и каже да су лагали о томе шта пише у том документу, наводећи да је један од вођа покрета Еколошки устанак Александар Јовановић Ћута рекао да је то “основни документ који се крије и у коме је Рио Тинту све дато, у коме су просторни план и гаранције тој компанији.

“И где су гаранције и просторни плану том документу. Све што смо рекли је да ћемо бити ефикасни, у складу са законом, да ћемо комуницирати и помоћи као и сваком другом инвеститору, у складу са законом“, рекла је Брнабић.

Нагласила је да Рио Тинто мора буде много транспарентнији пре свега у односу са локалном заједницом, са свима који су у обухвату онога што би требало да буде рудник, него са свима који живе у том крају.

Како каже, то да ли це бити рудника зависи од грађана и студије о процени утицаја на животну средину.

“То су два услова о којима је говорио председник (Александар) Вучић“, рекла је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг