Чачак – Захваљујући ангажовању Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) и раду погона „Наш мед”, октупна цена багремовог меда у нашој земљи достигла је 7,1 евро по килограму, што је највише на свету, изјавио је за „Агроклуб” председник СПОС-а и члан скупштине погона „Наш мед”, Родољуб Живадиновић, наводи се у штампаном издању Политике.

Додао је да је с том ценом Србија престигла Мађарску, која је увек имао највише откупне цене меда на читавој планети.

„Претходних година ми нисмо добијали цену коју су добијали пчелари у другим државама и када је постојала велика потражња за медом. Већ прве сезоне рада погона успели смо да обезбедимо боље услове, а друге сезоне да остваримо тржишну цену”, истакао је Живадиновић.

Према његовим речима, није лако радити с тако високом ценом јер погон нема „комотност” у раду и нема довољно обртног капитала.

„Много пчелара то не разуме, они мисле да ми имамо милионе евра и да можемо безпотешкоћа да плаћамо мед. Ни купаца нема много и сви хоће да узму на почек, а ми не можемо да ризикујемо да нам неко не плати мер, па да се тужимо. За то немамо средства. Не дајемо мед док купац не плати, тако да нам је тржиште веома сужено”, истакао је Живадиновић и додао да другу годину за редом меда није било довољно, па су цене на тржишту биле прилично стабилне или су расле.

Када буде меда, а нада се да ће то бити ове године, могуће је да ће цена пасти и да ће с већом понудом бити компликованије наћи купце. Он је такође подсетио да је 2008. године, када је Савез пчеларских организација кренуо да ради на анимирању купаца из иностранства, октупна цена багремовог меда била 1,556 евра по килограму.

Чачански крај је иначе познат по томе што има највише пчелара према броју становника.

ТопПрес/ Извор: Политика