Топола – Пролећне температуре и лепо време око Нове године и све до пред Божић у Шумадији покренули су неке биљке да процветају кад им време није. На Нову годину у селима око Тополе најпре су процветале висибабе за које се верује да су весници пролећа и да симболишу наду у боље сутра. Ипак, ту није био крај изненађењима, јер је  само неколико дана после њих у селу Жабаре надомак Тополе процветала и кајсија.

„Обилазио сам воћњак и сасвим случајно ми је привукло пажњу да на једном стаблу има два цветића кајсије који су били пред само отварање. То је за мене било велико изненађење јер ипак смо у сред зиме иако су температуре биле мало више, зимски је период, али ето довољно топлоте да се изазове цветање. Већ наредног дана температуре су се спустиле и хладноћа је оштетила цвет а убрзо је стигао и снег“, каже за ТопПрес Ђорђе Радишић.

Овај домаћин наглашава да према народном веровању цветање воћа кад му време није наслућује дугу и хладну зиму. С’ друге стране струка објашњава да су овакве појаве цветања воћа ван сезоне све учесталије због промене климе.

Фото: ТопПрес

„Појава да поједина стабла кајсије у одређеним локалитетима процветају кад им време није – није ништа ново. Клима се изменила, а кајсија је позната као воћка са веома кратким и нестабилним зимским мировањем, она не зна у календар, већ се понаша према временским приликама, или боље рећи неприликама. Када погледам прецизне климатске податке са метео станице Миоковци код Чачка,  види се да од 24. децембра до 6. јануара нема негативних температура, чак и у току ноћи, а од 31.12. до 5.1. максималне дневне су се кретале од +11 до чак +17 степени. То није довољно у овом периоду да дође до масовне појаве цветања кајсије, али појединачни случајеви се могу догодити“, изјавио је за ТопПрес Иван Глишић, професор воћарства на Агрономском факултету у Чачку.

Иначе, кајсија је позната као воће које у пролеће најчешће страда због тзв. позних пролећних мразева.

ТопПрес

Фото: ТопПрес