Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Тања Цветковски изјавила је да ће вероватно и априлски испитни рок бити одложен и поручила да време сада треба искористити за предиспитне обавезе.

На питање о могућем одлагању априлског испитног рока, Цветковски је за ТВ Прва рекла да за сада још увек не зна како ће све изгледати, те да претпоставља, с обзиром на најаве колико би вирус могао да траје, да ће вероватно и априлски испитни рок бити одложен.

„“Оно што је важно јесте да ово време треба да буде паметно искоришћено. Испит је шлаг на торти и долази на крају. Претходе му предиспитне обавезе и све то сада може бити реализовано, од семинарских радова до онлајн консултација са професорима“”, рекла је Цветковски.

Према њеним речима, они који су акредитовали студијске програме и имају већ постављене платформе могу обављати и колоквијуме, међутим, што се самих испита тиче, они се, по закону, морају обављати у седишту установе.

„“Тако да ћемо то морати да пролонгирамо”“, навела је Цветковски и подсетила да студенти 30 до 70 одсто бодова прикупљају кроз предиспитне обавезе и да испити долазе као нека врста верификације.

Она је додала да може да се деси да академска година буде продужена због испита.

„”У овом тренутку се понашамо као да ствари функционишу као иначе само мало на другачији начин“”, навела је Цветковски.

Она појашњава да факултети могу самостално да донесу одлуке које се тичу унутрашњег уређења, студијске програме, методе извођења наставе, док Министарство просвете у консултацијама доноси кровне одлуке које се тичу свих.

Цветковски је, одговарајући на питање, да ли ће бити померени пријемни испити за 2020/2021.годину, уколико ванредно стање потраје свих 90 дана, казала да ће вероватно неких промена у том случају бити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг