Да ли је вишња профитабилна воћна врста? Иако је добро родила Сима ће вероватно ускоро посећи 40 ари Шумадинке (ВИДЕО)

Да ли је вишња профитабилна воћна врста? Иако је добро родила Сима ће вероватно ускоро посећи 40 ари Шумадинке (ВИДЕО)

Топола – Берба вишње у општини Топола полако се приводи крају. Ова година а рекло би се и неколико задњих, не иду на руку узгајивачима ове воћне врсте. Иако је вишња добро родила временске прилике утицале су на квалитет а због високих температура у време бербе вишња је додатно изгубила на квалитету. Све то дестимулисало је воћаре па већина њих планира да своје засаде посече. Међу њима је и Сима Зечевић из Липовца који гаји Шумадинку на површини од 44 ара.

„Родила је одлично али смо имали временске непогоде, квалитет је ипак солидан али не сто посто већ неких можда 60 одсто. Прва класа иде у хладњачу за извоз. Друга класа не постоји за њу морамо да се сналазимо за прераду можда и ракија, сокови, замрзивач. Цена прве класе је најнижа у неких пет шест година никада није била овако ниска 100 динара је а притом имамо доста одбацивања и лошијег квалитета тако да је то генерално проблем. Велика су улагања да би добили прву класу. У оваквим околностима вишња постаје не исплатива воћна врста али не можемо је оставити на стаблу и морамо је обрати“, рекао је за ТопПрес Сима Зечевић.

Фото: ТопПрес

Шумадинка је специфична сорта не може се брати све из реда већ  се мора подбирати за предају и  прву класу.  Овај посао код Симе обављају радници сезонци који су плаћени 3.000 динара.

„Шумадинка се бере са петељком, прва класа мора да изгледа перфектно. Гледа се боја, калибража, мора да буде крупна, не сме да има никакво физичко оштећење ни најмање на њој. Род је врхунски чак прелази и 10 кг по стаблу али од тога неких 40 одсто може да иде у прву класу. Здрава вишња која нема црва и има мало физичког оштећења од града не може да се преда мора да се одстрани, то је друга класа коју немамо где, или да је оставимо на грани или да нешто радимо са њом. Прерада на неки начин али тешко може да се уновчи и таква“, објашњава овај воћар.

Прва класа мора да задовољи одређене критеријуме, фото: ТопПрес

И нема сумње да вишња из године у годину задаје све више главобоље воћарима, па због проблематичне цене и  критеријума које мора да задовољи на откупу наш саговорник планира да млад засад, ако се оваква тешка ситуација настави ипак посече.

„Док је оваква ситуација са овим ћемо да се боримо још годину дана тако смо се договорили у породици а ако остане овако вероватно ћемо после следеће бербе да вадимо иако је млада воћка иако тек стиЖе на пун род али нема неке велике рачунице. Ми смо све одрадили што је било до нас, здрава, пун капацитет је рода али немамо тржиште и то је нама воћарима проблем. Вишња из Србије нема конкуренцију у Европи по квалитету зато и чекају на нас што се извоза тиче али увек имамо проблем и вишња полако постаје не профитабилна воћна врста“, сматра Зечевић.

Иако је вишња добро родила ипак постаје не профитабилна воћна врста, фото: ТопПрес

Цена Облачинске вишње на откупним местима за прву класу била је 45 динара, док је друга класа коштала 30 динара.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI