Дужници који по истеку другог мораторијума у отплати обавеза према банкама, који истиче данас, не затражи од банке неку од посебно понуђених опција, аутоматски пристају на план отплате који му је банка предложила и доставила, саопштило је Удружење банака Србије.

Други застој у отплати трајао је током августа и септембра, а истиче данас, 30. септембра. Банке су обавези да писмом или електронским путем пошаљу клијентима предлог плана отплате са алтернативама, а они ће моћи да банкама одговоре у року од седам дана.

Основни и општи модел који банке предлажу је да се камата настала у претходном периоду расподели на остатак дуга чија отплата ће бити продужена за период трајања мораторијума на отплату.

Алтертернативе које банке нуде су да се одједном плате заостале рате са каматом и наставе отплату према досадашњем плану, односно да клијенти плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум.

Други мораторијум који је трајао два месеца прихватило је 82 одсто грађана и 69 одсто предузећа, а укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг