Данас се обележава Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, а на Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште“ биће положени венци.

Тај дан је државни празник у Србији, а посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у знак сећања на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ.

Концентрациони логор „Јасеновац“ једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији данашње Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на Старом Сајмишту чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

„У Јасеновцу до 22. априла 1945. године, када је дошло до пробоја остало свега 1.220 логораша. Од преосталих 1.073, пробој је извршило 600, када су схватили да их чека сигурна смрт. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари. Из Циглане пробој је преживело 118, а из Кожаре 11 логораша. Усташе су прво пришле ликвидацији женског логора. Последња група од 80-ак жена убијена је дан раније“, наводи Савез Срба у региону.

Вучић отвара изложбу „Свети новомумученици јасеновачки…“

Председник Србије Александар Вучић отвориће вечерас изложбу под називом „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ у Историјском музеју Србије.

Изложба ће бити отворена у 19.00 часова, а поводом обележавања 22. априла – Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату и 80. годишњице успостављања НДХ и система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, саопштила је прес служба председника.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг