Данас је први април, Светски дан шале. Добронамерне шале и смицалице које никога неће да повреде, данас су обавезне.

Можда је ово добра прилика да некога преварите без гриже савести… и кажете чувено апри-ли-ли.

Према једној теорији, тај датум се везује за усвајање Грегоријанског календара када је израз „априлска луда“ приписиван онима који су се и даље држали старог, Јулијанског календара.

Многи су склони тумачењима да се својеврсни „народни празник“ појавио крајем средњег века у Европи као „Дан свих луда“, који је био општенародно весеље.

Постоје мишљења да корени тог „празника“ досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају смишљајући различите шале.

Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио „априлску рибу“.

Енглези мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову „Даном свих глупака“.

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде после тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Дан шале је прилика да љубитељи хумора и добре забаве испуне себи и другима дан смехом. Првоаприлске шале имају за циљ да неког доведу у хумористичан положај, а у тренутку када је шала прихваћена, онај који је осмислио узвикује познату фразу „Априли-ли“.

Медицина тврди да је смех лековит. Покреће позитивне физичке промене у организму, јача имуни систем, подиже ниво енергије, смањује бол и штити од стреса.

ТопПрес/ Извор: РТВ