Професор Медицинског факултета Универзитета у Београду Драган Делић оценио је данас да се Србија ближи крају епидемије корона вируса, под условом да се имунизација настави бржим темпом.

У изјави за Танјуг на Копаник бизнис форуму, Делић је изнео мишљење да колективни имунитет може да се постигне ако од 80 до 85 одсто становиштва буде или имунизовано или прележи инфекцију.

“Када толики проценат заштите имамо онда ћемо бити у једном мирнијем периоду”, рекао је Делић.

Додаје да ће вирус у сваком случају остати у популацији, али да ће покушати да се прилагоди новонасталој ситуацији.

“Биће повремено сигурно мањих епидемија наредних година, биће и ревакцинације, али неће бити овог проблем који имамо сада”, појаснио је професор.

Наводећи да су пандемије извесно будућност, Делић каже да би због тога требало када прође епидемија вируса корона у Србији, требало да седну сви одговорни и оцене где су током ове пандемије прављене грешке, а шта је то што је добро урађено.

Сматра да је проблем током пандемије, како каже, игнорантски однос према значају инфективне патологије.

Објаснио је да нас је корона вирус два пута опоменуо да може да се промени, подсећајући да се то догодило 2002. године када се појавио САРС, а затим 2013. године у Саудијској Арабији.

“Овај вирус више није изазивач доброћудне самоограничавајуће инфекције горњих дисајних путева него даје тешке упале плућа, па чак и оштећења бубрега и других органа са веома високом смртношћу, која се кретала од 10 до 35 одсто”, навео је Делић.

Указује и да је Светска здравствена организација (СЗО) почетком 2019. године упозорила здравствене системе у свету да се спреме за тзв. АGENS X, али да је била недоречена.

“Међутим, за нас инфектологе то није било дилеме, сигурно се размишљало о неком вирусном агенсу и то не би било ништа ново. На крају крајева, од 1990. године до данас доказано је 34 нових инфективних агенаса и то пре свега агенаса из области вирусних инфекција”, рекао је Делић.

Потцењивачки однос према вирусним инфекцијама резултирао је тиме да многи здравствени системи у свету нису били спремни за ковид-19, казао је Делић додајући да ни у Србији није било нешто боље, али да је наша земља имала срећу да зна за постојање вируса два месеца и да се за њега припреми.

Он је оценио и да се код нас на почетку мислило да је то блага инфекција која неће правити проблеме, што је, како је додао, демотивисало здравствене раднике, а и грађане да адекватније припреме.

Каже да се у Србији са додатним мерама – изградњом ковид болница, иновативним лековима, брзом набавком вакцина, организацијом вакцинације лош почетак ублажио.

ТопПрес/ Извор: Танјуг