Министарство здравља Србије потпуно је спремно да обави тежак и озбиљан план масовне имунизације грађана, изјавио је данас државни секретар Мирсад Ђерлек и додао да када буде вакцинисано између 1,4 и три милиона људи може се рећи да је близу победа над короном.

Ђерлек је за ТВ Пинк рекао да ће се имунизација спроводити у три фазе и додао да је у току прва фаза у оквиру које је планирано да буде вакциниснао 720.000 људи.

Подсећа да су први вакцину примили корисници геронтолошких центара, а да је имунизација настављена са здравственим радницима.

Истиче да је до сада било око 20 вакциналних пунктова у Београду, а да ће од сутра такви пунктови бити постављени и у општим болницама широм Србије.

„Од сутра ћемо имати више од 110 вакциналних пунктова и постепено повећавамо темпо вакцинације како бисмо завршили прву фазу, у оквиру које планирамо да вакцинишемо и старије од 75 година којих има између 300.000 и 350.000“, рекао је Ђерлек.

У оквиру друге фазе, додаје, планирано је да буде вакцинисано од 11 до 21 одсто људи, односно нових 740.000.

Тада ће, каже, бити вакцинисани старији од 65 година који нису обухваћени првом фазом, као и службеници државне управе и локалних самоуправа, војска, полиција, просвета.

Трећа фаза, објашњава Ђерлек, обухвата вакцинацију скоро 1,7 милиона људи, а тада је планирано да буду вакцинисани грађани од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика, и млађи од 50 година који имају факторе ризика.

Истакао је да у другој половини јануара у Србију стиже велика количина руске вакцине Спутњик В, 500.000 доза, као и велике количине кинеске вакцине.

Уверен је, каже, да ће државни врх обезбедити и остале вакцине које су регистроване на тржишту, како би се вакцинација у Србији брже спроводила.

Ђерлек наводи да је свака вакцина добра и коју год грађани примили, истиче, да неће погрешити.

„Све су, пре свега, безбедне. Друга ствар, врло су квалитетне и дају много јачи имунитет него што се стиче приликом самозаражавања“, рекао је Ђерлек.

Додаје и да стручњаци кажу да бисмо од вакцине били дуже заштићени него самозаражавањем, што је, каже, још један разлог да се што више грађана вакцинише.

„Што се више грађана вакцинише, пре ћемо завршити са ковидом и пре ћемо почети нормално да живимо, јер смо ми у хроничном стресу скоро годину дана. Убеђен сам да ћемо то да превазиђемо, зато што нам је вакцина у рукама, а то је најозбиљније средство са којим се можемо бранити“, подвукао је Ђерлек.

Каже да је Институт за јавно здравље „Батут“ направио план вакцинације и да ће грађани који су обухваћени тим планом на време бити обавештени када ће моћи да се вакцинишу и где.

На сајту Министарства здравља ће, додаје, бити отворен и кол центар где ће грађани моћи да се инфромишу о процесу вакцинације.

Истиче да у Србији влада велико интересовање за вакцину међу свим популационим групама, а то га, наглашава, као лекара радује.

„Људи схватају да је вакцина једини спас и то показује велику развијену свест грађана“, рекао је Ђерлек.

Говорећи о ситуацији у болницама, Ђерлек каже да иако вирус попушта, иако се смањује број новооболелих, број хоспитализованих и оних на респираторима, болнице су и даље пуне.

Упозорава да нас је ковид више пута изненадио и да морамо бити опрезни јер би нас, како наводи, једна грешка могла скупо коштати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг