Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да не смемо да се опуштамо, јер се показало да никако не можемо бити сигурни у предвиђања о крају пандемије, ни Светске здравствене организације, ни великих светских стручњака.

„Надамо се да ће до краја године проћи, али се поново враћамо у зачарани круг. Показало се да омикрон сој има блажу клиничку слику, али је тај сој показао сад своју највећу снагу и мислим да до краја марта можемо да очекујемо тешку борбу са омикроном“, рекао је Ђерлек за ТВ Пинк.

Упозорио је да се тај зачарани круг епидемије састоји у томе што се млади невакцинисани заражавају и поново доносе у своје породице вирус и жаражавају старије.

„Баке и деке са коморбидитетима завршавају у болницама и највећи проценат умрлих се на жалост налази у тој популацији. У овом тренутку имамо неколико вируса присутних. Делта је ту и даље, вируса грипа има много више него прошле године, тако да та популациона група плаћа највећу цену, а то су старији до 60 година са тешким хроничним болестима“, рекао је Ђерлек.

Оценио је да је Србија у односу на остале земље Европе одржала лекцију демократију, јер није било великих затварања.

„Да није било овако доброг државног здравственог система ми бисмо доживели катастрофу. Захваљујући председнику, министру, Влади тај систем се није само одржао, него је и унапређен“, рекао је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Ђерлек: Нико не може да предвиди крај пандемије”
  1. Ne, nije bilo zatvaranja, a sta je bilo kad je bio policijski cas, naravno da se ne moze predvideti kraj, kad za sve sto se tice pandemije, svo vreme samo nagadjaju, najbolje je sto misle kako su nas stitili, ja se najbolje sama stitim tako sto pijem dijetetski suplement kurkume za dobar imunitet i vitamine i to mi je sasvim dovoljno…

Comments are closed.