Ђерлек: Србија ће имати три вакцине за имунизацију становништва

Ђерлек: Србија ће имати три вакцине за имунизацију становништва

Државни секретар у министарству здравља Мирсад Ђерлек потврдио је јутрос да ће Србија ускоро имати три вакцине на располагању за имунизацију становништва.

„Спољнополитички кредибилитет наше земље је данас на вишем нивоу него раније и због тога је Србија успела да добије вакцине и почне имунизацију чак и пре ЕУ“, подсетио је Ђерлек у Јутарњем програму ТВ Прва. Он је рекао и да приче о томе да здравствени радници наводно одбијају да се вакцинишу нису тачне и да се преувеличавају.
„Нема никаквог масовног одбијања вакцинације. То није тачно“, рекао је Ђерлек и подсетио да је и сам вакцинисан руском вакцином Спутњик V.
Он је поновио да су и Фајзер/Бионтекова, и руска, и кинеска вакцина која се ускоро очекује у Србији, потпуно безбедне, а вакцинација једини начин да се избегне заражавање корона вирусом.
„Бићемо безбедни што пре завршимо с имунизацијом. Имамо оперативни план у три фазе. У првој фази планирамо вакцинацију око 1,4 милиона наших грађана, а планирамо да вакцинишемо укупно око 3,4 милиона наших суграђана. Када то будемо постигли, бићемо на добром путу да се ослободимо корона вируса. У нередним имесецима планирамо да убрзавамо имунизацију, темпом којим нам вакцине буду стизале у Србију“, рекао је Ђерлек и подсетио да је у току вакцинација здравствених радника и то не само оних из Ковид система.
„Имамо пораст смртности и међу не-ковид пацијентима. Зато је важно да се сви здравствени радници вакцинишу како би и не-ковид пацијенти којима је потребна лекарска помоћ имали адекватну здравствену заштиту“, рекао је државни секретар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI