Ђерлек: Вакцина је спас, стижу нове дозе

Ђерлек: Вакцина је спас, стижу нове дозе

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је вакцина једини спас и излаз из ситуације изазване коронавирусом. Поручује да је сваки разговор користан јер су људи изложени дезинформацијама. „Не постоји алтернатива, све ћемо учини да спасимо што већи број живота“, истакао је.

Мирсад Ђерлек се налази у Новом Пазару. За Дневник РТС-а је рекао да је у последњих 20 дана направљен помак и да је сада у том граду вакцинисано око 12 одсто пунолетних грађана, што је, према пресеку од пре пола сата, 9.170 људи.

Када је реч о старијима од 75 година, у Новом Пазару је 24 одсто вакцинисаних. Ђерлек каже да се полако буди свест у Новом Пазару.

„Далеко смо од циља, али ипак се исплати труд и рад на терену“, навео је.

Говорећи о Сјеници, Ђерлек је навео да је у том месту вакцинисано 11 одсто пунолетних грађана и 21 одсто старијих од 74 година.

Кажа да је у Тутину лоша ситуација јер је вакцинисано свега 4,5 одсто становника.

Мирсад Ђерлек је рекао да је потребно ићи ка људима и разговарати са њима јер нису сви имали прилику да се пријаве путем еУправе.

Истиче и да је сваки разговор користан јер су људи пуни дезинформација.

„Постављам само једно питање – колико је људи умрло од короне, а колико од вакцине?“, каже Ђерлек.

Вакцинација што већег броја људи

Државни секретар Министарства здравља планира да иде у Сјеницу и на Пештер. Истиче да је једини начин да се дође до сваког дела у Србији и да се вакцинише што већи број људи.

Напомиње да је евидентно да тамо где се више ради и разговара са грађанима, да су и бољи резултати.

„И број заражених у неким срединама омета вакцинацију. Трудићемо се да убрзамо процес имунизације како би постигли оно што желимо“, навео је Ђерлек.

Истиче да је, обилазећи терен, приметио да је велики број грађана заинтересован за вакцину али да из многих разлога нису могли да се пријаве преко еУправе.

Од уторка ће у 50 градова у Србији почети да раде пунктови где ће вакцинација бити могућа без пријаве.

Ђерлек је рекао да ће у понедељак у Влади бити одржан састанак на којем ће се одредити који ће то бити градови, а има много пријављених.

„Свакако сам сигуран да ћемо успети да дођемо до коначног циља, а то је да се до краја маја или почетка јуна вакцинише 2,5 милиона људи, како могли лакше да дочекамо ово лето у односу на прошлу годину“, рекао је Ђерлек.

Стижу нове дозе

Подсећа да је јуче стигао први контигент вакцина из Ковакс система и да се у понедељак очекују вакцине „Синофарм“ за 250.000 људи.

Додаје да у уторак стижу и „Фајзерове“ вакцине, као и да ће доћи нове дозе „Спутњика Ве“.

Ђерлек је поручио да ће бити довољно вакцина за све оне који су заинтересовани и да се нада да ће се Србија у априлу приближити другом милиону када је реч о броју ревакцинисаних.

Истиче да је важна помоћ локалних самоуправа и да је потребно да грађани схвате да је вакцина једини спас против короне.

„Не постоји алтернатива, све ћемо учинити да спасимо што већи број живота“, закључио је Мирсад Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI