Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас ће од 1. јула накнада за породиљско боловање бити исплаћиване директно породиљама, а не њиховим послодавцима, као што је сада случај.

Министар је објаснио је та одредба Закона о финансијској подршци породици са децом донета како би се избегле злоупотребе послодаваца са породиљским накнадама.

– Приметили смо да су послодавци раније злоупотребљавали породиљске накнаде за боловање, јер смо ми то уплаћивали њима, а они су са великим кашњењима уплаћивали породиљама, због чега се створило велико незадовољство код породиља – рекао је Ђорђевић у ГАК „Народни фронт“ на почетку друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“.

Министар је навео да ће се по новом Закону од 1. јула исплаћивати родитељски додатак у износу од 100.000 динара за прво дете, који сада износи 39.504 динара и једнократно се исплаћује.

Он је подсетио да додатак за друго дете износи 154.000 динара, за треће 278.000 динара, а за четврто 370.000 динара и да се исплаћују на 24 месечне рате.

Закона о финансијској подршци породици са децом усвојен је у децембру прошле године, ступио је на снагу 1. јануара, а његова примена почеће 1. јула.

ТопПрес/ Извор: Танјуг