Горан Ђорђевић, фото: ТопПрес

Топола – На територији општине Топола, за сада нема оболелих од корона вируса потврдио је за ТопПрес дирекор Дома здравља у Тополи, Др Горан Ђорђевић. Он је истакао да проблема неће бити уколико се буду спроводиле личне мере заштите.

„Епидемиолошка ситуација за сада је мирна у нашој општини, предузете су све превентивне  мере како би се спречила појава вируса. Најважнија је лична хигијена, прање руку више од 20 секунди топлом водом и избегавање скупова у затвореном простору. Обавезно проветравати просторије, пити што више течности и топлих напитака да ждрело не буде суво, јер вирус не подноси температуру преко 26 степени.  Уколико сте били у контакту са особама које долазе из заражених подручја обавезно се јавити најближој здравственој установи. Ми смо увели да наши хронични болесници не долазе за терапију већ да само позову Дом здравља и њихов лекар ће им компјутерски проследити лекове, само је потребно да оде неко до апотеке и преузме терапију. Та  група људи је и најризичнија јер је имуни систем нарушен, дакле људи који болују од неких болести подложнији су нападу вируса“, рекао је доктор Горан Ђорђевић за ТопПрес.

Према његовим речима у Тополи се пацијенти јављају са симптомима сезонског грипа који се разликују од корона вируса.

„Симптоми корона вируса се манифестују сувоћом грла, високом телесном температуром и боловима у грудима и плућима. Нема цурења носа и болова у костима као што је то типично за сезонски грип. Озбиљност је изузетно важна и брига о личној хигијени, тада нема опасности“, поручио је Ђорђевић.

Он је истакао да у зараженим подручјима доста наших суграђана живи и ради. Када дођу у нашу земљу препорука је да се сами изолују на 14 дана и да буду у контакту са здравственим системом.

ТопПрес