У петак, 29. децембра истиче рок за изјашњавање ученика осмих разреда који предмет ће поред математике и матерњег језика, да полажу као трећи тест на завршном испиту у јуну наредне године.

Изјашњавање је почело 1. децембра и обавља се писаним путем у школи или електронски преко портала Моја средња школа (МССС) www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Прошле школске године укинут је комбиновани тест, а уместо њега ђаци сада бирају један предмет који ће полагати од пет понуђених, а то су биологија, историја, географија, физика или хемија.

Како је објављено у календару уписа на порталу МССС, ђаци ће од 22. до 26. јануара 2024. моћи да провере да ли је њихово опредељење из ког предмета ће радити трећи тест на пробној малој матури тачно евидентирано, а 29. и 30. јануара у матичним школама у периоду од 8 до 15 часова моћи ће да уложе приговор уколико је дошло до грешке.

Објављивање изјашњења ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест на пробном завршном испиту биће објављено у четвртак, 1. фебруара на званичном сајту МССС и непосредно у школи до 8 часова.

Ђацима је дата могућност да се после пробне мале матуре предомисле и промене свој избор, па ће тако од 8. до 11. априла од 8 до 15 сати моћи у својим основним школама да поднесу захтев за промену предмета, а 12. априла биће објављено коначно изјашњење на званичном сајту МССС и непосредно у школи.

Након тога ученици више неће моћи да се предомисле о предмету који ће полагати на завршном испиту као трећи тест.

Пробни завршни испит из математике биће одржан 22. марта 2024. у периоду од 12 до 14 часова, а дан касније, 23. марта осмаци ће решавати тест из српског/матерњег језика од 9 до 11 часова, а од 11.30 до 13.30 радиће трећи тест из изабраног предмета.

Пријављивање ученика за пријемни испит електронским путем преко портала МССС биће могуће од 15. до 24. априла до 16 часова, док ће пријављивање непосредно у школама бити могуће у петак 19. априла и понедељак 22. априла у периоду од 9 до 16 часова.

Осмаци ће завршни испит из српског, односно матерњег језика полагати 17. јуна, математику 18. јуна, а трећи тест из предмета по избору 19. јуна у периоду од 9 до 11 часова.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и портала МССС биће објављени 21. јуна до 8 часова, док ће коначни резултати бити објављени у понедељак 24. јуна до 8 часова.

Попуњавање листе жеља за упис електронским путем путем портала МССС (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), као и предаја листе у основним школама је од 25. јуна у 8 часова до 26. јуна до 15 часова.

Коначни резултати расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 1. јула до 8 часова, када ће бити објављена и преостала слободна места за упис у другом кругу за који ће се моћи пријављивати до 5. јула до 15 часова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг