Збирке задатака из српског, односно матерњег језика, математике и изборног теста, који обухвата задатке из историје, географије, биологије, физике и хемије за припрему осмака за завршни испит биће у продаји од 24. јануара.

Збирке су на српском и језицима националних мањина, а издања из математике и српског, односно матерњег језика садрже по 450 задатака, док комбинована збирка из пет изборних предмета садржи по 120 задатка по предмету, распоређених на основни, средњи и напредни ниво.

Збирке су заједничко издање Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Просветног прегледа, а на крају публикација налазе се решења.

Основни задатак збирки је да ђацима приближе модел задатака који ће се наћи на завршном испиту у јуну и да им омогуће да самостално вежбају и проверавају знање, саопштено је из Просветног прегледа.

Уколико осмаци буду марљиво вежбали, збирке им могу гарантовати успех на малој матури, јер је у изради задатака учествовало око стотину наставника из основних и средњих школа и са факултета, чиме је, наводе приређивачи публикација, „осигуран квалитет у свим траженим елементима“.

Њихово искуство обезбеђује да задаци буду у складу с наставном праксом, образовним стандардима и жељама за даље школовање.

То ове збирке издваја на тржишту, као и чињеница да су рецензенти задатака и збирки угледни стручњаци у својим областима, што је још једна потврда квалитета ових издања, рекли су у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, наводи се у саопштењу Просветног прегледа

Све публикације могу да се купе у књижари „Просветног прегледа“ у Београду, књижарама „Службеног гласника“, Завода за уџбенике и другим књижарама широм Србије.

Све три збирке заједно коштају 1600 динара. Појединачно, цена збирке за српски или матерњи језик је 600 динара, док збирка за математику и комбинована збирка коштају по 500 динара. За оне који желе да вежбају задатке и ван ових збирки, у продаји је и публикација са тестовима са завршних испита претходних година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг