Једна  од новина у новој школској години биће и кратки програми студија на факултетима, који ће трајати од три до 18 месеци. Након завршеног кратког курса полазник стиче сертификат са описом посла за који је оспособљен и компетенцијама.

То је и шанса за све бруцоше који нису уписали факултет у јунском року и који то из неког разлога неће учинити ни у септембарском који почиње ових дана. Да би се уписао кратки програм студија потребно је да кандидат има завршену средњу четворогодишњу школу, али га могу уписати и они са високом и вишом стручном спремом.

Национални савет за високо образовање донео је још пролетос Правилник о организацији, спровођењу и издавању сертификата за кратке програме студија, а високошколске установе моћи ће да припреме кратке програме и доставе их Националном савету за високо образовање који их одобрава. Ови курсеви не морају да прођу процес акредитације.

– Реално је очекивати да кратки курсеви почну да се организују почетком наредне године – каже, за „Новости“, Бојан Тубић, помоћник министра просвете за високо образовање. – Кратки програми студија ће почети да се организују од тренутка када их факултети буду креирали и када их одобри Национални савет за високо образовање.

Ови програми организују се у обиму од 300 до 600 часова, а први полазници могли би да добију дипломе средином наредне године са описом посла за који су оспособљени.

Курсеви ће се плаћати, а како каже Бојан Тубић, цену одређује високошколска установа и она ће зависити од сложености појединог кратког програма студија.

Тубић наводи да је циљ кратких програма студија да се повежу послодавци, односно привреда са високим образовањем.

– Полазници стичу додатне вештине и добијају сертификате са описом послова за које су оспособљени. На овај начин ће појединци моћи и да се преквалификују у складу са потребама тржишта рада – каже наш саговорник.

Како се очекује, вероватно највише интересовања биће за курсеве веб-дизајна и програмирања, за стицање менаџерских и лидерских вештина…

Подршка послодавца

Кратке  програме може да реализује акредитована високошколска установа, а услов је само да за то има подршку бар једног послодавца, који писмено изрази спремност да своје запослене упише на курс или да запосли оне који су прошли програм. Настава може бити организована класично, у просторијама високошколске установе, као настава на даљину и комбиновањем ова два начина.

Успешност студента ће се изражавати у поенима, а максималан број је 100 поена по сваком предмету.

ТопПрес/ Извор: Новости, Љ. Бегенишић