Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је данас да ће у катастру до краја године бити решено свих око 750.000 заосталих предмета.

„Што се тиче катастра, много је урађено и катастар није више катастар какав је био, али и даље има велики број предмета који су стари по четири, пет, седам и више година, а на данашњи дан их има 750.000 активних предмета“, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара током обиласка радова на изградњи 1.000 јефтиних станова за припаднике снага безбедности у Земуну код „Лакат кривине“.

Подсећа да је држава узела кредит од Светске банке од 40 милиона евра како би модернизовала катастар и додаје да је део тог кредита био управо намењен за омогућавање да се реше заостали предмети.

„Рок је до краја ове године да ти предмети буду решени. Ангажовани су додатни људи и све што је било неопходно да се уради држава је обезбедила катастру и очекујемо да се то и реализује“, навела је Михајловић и додала да је уведен е Катастар и друге неопходне ствари.

Катастар мора да буде функционалан и у служби грађана, поручила је Михајловић.

Михајловић: И наредна година економски изазовна

Министарка Михајловић је изјавила да ниједно градилиште у Србији није затворено и да на данашњи дан, само на великим инфраструктурним пројектима, ради 5.700 радника.

Истиче да је важно да сви учине све да остану незаражени вирусом корона и да сви који то могу и раде јер је, каже, то питање опстанка економије.

Све државе у свету, па и Србија, трпе и економске последице пандемије вируса корона, казала је Михајловић за ТВ Хепи додајући да криза неће трајати само ове године.

„И наредна година ће економски бити изазовна и зато је важно да сви који могу раде. Према проценама Светске банке и ММФ-а, Србија као мала земља са еластичном економијом имаће најмањи пад БДП-а. За нас је важно да нико од кредитора није одустао и да покрећемо нове инфраструктурне пројекте, као што је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, за који ове године расписујемо тендер“, рекла је Михајловићева.

Апеловала је на све да буду одговорни и придржавају се прописаних мера за спречавање ширења вируса корона и додала да, ако смо одговорни и примењујемо све мере опреза и заштите, можемо сачувати своје и здравље других, што је важно и због економије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг