До сада је вакцину против вируса корона примило више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар и додао да је план да се до краја недеље вакцинише још око 3.000 људи.

Он је новинарима у Београду рекао и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто вакцина на локацијама где ће бити апликоване.

Лончар је рекао да има земаља које су набавиле вакцину, али да се нису добро организовале што се тиче вакцинације.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, навео је да се смањује број прегледа и пријема у болнице, али је додао да то ипак није права слика јер су људи мање одлазили код лекара током празника.

„Реалну ситуацију имаћемо после празника“, рекао је министар и додао да је циљ да што пре из ковид система изађу и да се врате редовном систему рада – Институт за ортопедију Бањица, Институт за реуматологију, Медицина рада, неки од клиничко-болничких центара како би се укључили у дежурства и растеретили Ургентни центар и ВМА.

Министар каже да је најважније да се што више грађана вакцинише, да привреда крене нормално да ради.

„По свим проценама, имунитет од две дозе вакцина траје око шест месеци, што значи да већ сада морамо да се припремимо за јесен и да од септембра или октобра крене вакцинација здравствених радника, просветних радника, државних службеника који су у контакту са грађанима, угрожених категорија становништва“, навео је Лончар.

Напоменуо је и да ће то бити озбиљан посао за здравствени систем.

„Примићу прву следећу вакцину која стигне у Србију“

Лончар је изјавио да ће се вакцинисати против вируса корона, а да је једини разлог што то до сада није урадио, договор између државних званичника да сви приме различите вакцине и да тако покажу да су све безбедне.

Он је одговарајући на питање новинара у Београду зашто се као министар здравља није вакцинисао, рекао да ће вакцинисати следећом вакцином која стигне у Србију и добије сертификат Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

„Не би било коректно да се сви вакцинишемо истом вакцином. Која год да буде следећа вакцина, ја ћу се њом вакцинисати. Иначе немам проблем да примим Фајзерову и руску вакцину које су већ стигле у нашу земљу“, рекао је Лончар.

Истакао је да би примио сваку вакцину за које АЛИМС изда сертификат. Подсећа да је Фајзер/Бионтекову вакцину примила премијерка Ана Брнабић, да су руску примили председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

„Да сам примио вакцину, многи би рекли прво је себе заштитио“, навео је министар.

Упитан да ли ће Србија набављати вакцину америчке Модерне, која је добила дозволу у ЕУ, Лончар је навео да је Србије део Ковакс система Светске здравствене организације, а да је у том систему и амерички произвођач вакцине против корона вируса Модерна.

„Имамо уговор с Коваксом да можемо да бирамо вакцину. У зависности шта буду понудили и шта АЛИМС буде рекао, ми ћемо то и набавити“, рекао је министар.

Мере на граници зависиће од епидемиолошке ситуације

Да ли ће строже мере на границама, које подразумевају обавезан PCR тест или десет дана карантина за наше грађане који се враћају, бити продужене и после 10. јанура, искључиво ће зависити од епидемиолошке ситуације, изјавио је Лончар.

Он је апеловао на све да не излазе прерано са ставовима да ће мере да попуштају, остану исте или да буду пооштрене, јер то изазива конфузију код грађана.

Како каже, све зависити од епидемиолошке ситуације која буде у том моменту – колико има прегледа, колико заражених, попуњеност болница, обухват вакцинацијом…

„Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, отежавамо путовања. Нама је на првом месту заштита грађана и здравственог система“, рекао је Лончар новинарима у Београду.

Напомиње да ће, ако ситуација буде добра, бити урађено све што је могуће да се олакша грађанима да улазе и излазе из Србије.

„То све од нас зависи. Ако се будемо понашали по препорукама, биће нам бољи резултати, моћи ћемо те мере да релаксирамо“, истакао је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг