Епидемиолог и члан Кризног штаба Владе Србије за заштиту од заразне болести ковид19 Предраг Кон изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији стабилна али и даље несигурна.

Доктор Кон је рекао да су поједине локалне самоуправе укинуле ванредну ситуацију, и у тим местима на снази остају мере које важе за читаву земљу. Реч је о забрани окупљања више од 10 особа, забрани рада башта кафића после 23 часа и обавезно ношење маски. За институције културе доктор Кон је рекао да ће оне морати да се редовно да се проветравају, дезификују најмање једном дневно, а размак између посетилаца мора бити најмање метар и по лево, десно, напред и назад.

Представе треба да се бирају тако да имају што мање учесника, а сви они морају темељно да се прегледају да се зна да су здрави.

– Ако се не користе маске, биће затварања, то се пре свега односи на биоскопе – наглашава епидемиолог. Говорећи о поласку у школу, Кон је рекао да непрекидно треба имати на уму да се налазимо у специфичној пандемијској ситуацији, која се дешава екстремно ретко и да треба имати попустљив однос према захтевима родитеља.

Српски стручњак каже да се одлука о карантину по повратку са годишњих одмора неће донети „преко колена“, већ се мора размотрити.

На питање шта ће бити са домаћим туристима који се враћају с летовања доктор Кон каже:

– Имамо јасна упозорења која се дају на граници, да ли се спроводе или не, то је друго. Гранична полиција дели та упозорења. Ту све пише, телефон где треба да јаве, када треба да се самоизолују. Минимална казна за непоштовање тих мера је 50.000, а максимнална 150.000. Морамо да размишљамо и о загушењу наших лабораторија због тестирања. Самозолација је свакако најефктивнијна – каже др Кон.

Због погоршане епидемиолошке ситуацију у Црној Гори, доктор Кон каже:

– Треба да рачунају на упозорење, да је ризик већи, да поведу рачун с ким су у контакту. Деца која су била у подручју где је већа заразност не треба да иду у школу – сматра др Кон.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс