Нови модел фискализације у Србији почиње са применом 1. јануара наредне године, развија га домаћа памет, а његова имплементација биће потпуно бесплатна за привреду, јер ће терет фискализације сносити држава са три милијарде динара које су издвојене буџетом за ову годину.

То је данас изјавио министар финансија Синиша Мали на скупу о новом моделу фискализације, а на којем је у тестном окружењу издао и први фискални рачун у новом систему фискализације.

Мали је поручио да је реч о једноставном систему, на којем ће, како каже, моћи сви да се снађу.

Нагласио је да је важно да се убрза завршетак система и да се крене у његову имплементацију, како би порески обвезници, истиче, до 1. јануара идуће године били спремни.

На састанку су присуствовали и произвођачи хардвера и софтвера за фискалне касне, а министар им је поручио да је њихово укључивање у процес фискализације у наредних шест месеци од велике важности.

„Представили смо једно тест окружење, на којем ћете моћи да радите и да изађете што пре са уређајима и решењима које ћете понудити нашој привреди“, рекао је Мали.

Каже да ће нови систем омогућити да у реалном времену сви подаци са фискалних каса долазе у Пореску управу и да се боље и ефикасније контролишу, што ће, наглашава, смањити сиву економију и побољшати наплату пореза.

Нови модел фискализације и увођење е-фактура, додаје Мали, јесу важан корак ка подизању конкурентности српске привреде.

Мали је истакао да је поред новог модела фискализације последњих година у току и реформа Пореске управе која се, подсећа министар, ради са експертима из ММФ-а.

„Реформа пореске управе, односно боља и ефикаснија цела администрације јесте најважнији захтев целе привреде, с тога идемо привреди у сусрет“, рекао је Мали.

Скупу је присуствовао и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж који је рекао да ће нови модел фискализације не само уштедети новац, већ и развити нове пословне моделе, што је, истиче, један од важних корака у развоју конкурентности српске привреде.

„На нама је да видимо да ли ћемо бити бољих од оних који већ дуже време имплементирају овакав просек. Мој апел иде ИТ стручњацима да унапреде систем, да нађу још боља решења, да избегну грешке које су други имали“, рекао је Чадеж.

Нагласио је да ће нови модел фискализације развијати домаћа памет, а у процес фискализације су, каже, укључени и привредници чији су многи коментари усвојени.

„Информације које данас размењујемо, битне су не само за трговце, мале и велике, угоститеље, фризере, превознике… Све оне које чека прелазак на онлајн фискализацију, већ и пре свега за произвођаче како би што пре могли да знају када завршавају са производњом старих уређаја, да планирају набавке за производњу нових уређаја у складу са новим захтевима и крену у производњу хардверских и креирање софтверских решења“, рекао је Чадеж.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Радославка Жигић)