Кроз нови систем електронског фактурисања до сада је прошло више од три милиона електронских фактура, а у систему тренутно ради 176.329 субјеката, саопштило је  Министарство финансија.

Како је навело на Инстаграму, издавање и пријем електронске фактуре извршава се тренутно.

МИнистарство подсећа да су од 1. маја ове године субјекти јавног сектора у обавези да примају и чувају електронску фактуру, и да издају ту фактуру другом субјекту јавног сектора.

„Тада је наступила и обавеза субјеката приватног сектора, да издају е-фактуру субјекту јавног сектора. Затим је од 1. јула наступила обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, као и е-фактуре издате од стране субјекта приватног сектора. Коначно, од 1. јануара 2023. године биће обавезно издавање и чување е-фактура у трансакцијама између субјеката приватног сектора“, наводи министарство.

Како напомиње, систем електронског фактурисања доприноси побољшању привредног амбијента и олакшавању пословања и зато је увођење овог система био један од апсолутних приоритета Министарства финансија, заједно са увођењем нове е-фискализације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг