У знаку борбе против короне проћи ће цело лето које је пред нама, а највећи удар очекује се на јесен.

Уколико интензитет ширења заразе не опадне, процењује се да би епидемија у Србији могла да траје и – пуне две године.

Овако актуелну епидемиолошку ситуацију оцењују медицински стручњаци, који су уверени да ће почетак сезоне ширења респираторних инфекција, пратити и нови налет ковида 19.

И док грађани оправдано брину за сопствено здравље, стручњаци процењују обим и предвиђају даље кретање епидемије. Према њиховим проценама, у данима који су пред нама очекује се опадање броја новозаражених, али и повећање смртности, као последица наглог раста инфицираних претходних недеља.

Велику активност вирус показује већ сада, упркос високим температурама, а ширење заразе само ће се појачати када се више времена буде проводило у затвореном. Управо из тог разлога председник Александар Вучић је прекјуче позвао све грађане на одговорност и поштовање ограничавајућих мера, јер је то, како је рекао, једини начин да се спречи попуњавање болничких капацитета, што би здравствени систем довело до колапса.

Друга опција је увођење полицијског часа, који ће бити само крајња мера у случају још једне експлозије броја заражених. Помиње се чак и могућност крњег закључавања, која би се односила на затварање улица само у вечерњим и ноћним сатима.

– Вирус нам је јасно поручио да нема сезону и да високе температуре не спречавају његову активност – рекао је др Предраг Кон.

– Уверен сам да је његова моћ ширења иста као и на почетку епидемије. Разлика је само што сада имамо много већи број тестираних, а до јуче нисмо имали никава ограничења у окупљањима, већ само савете струке о неопходној заштити. Зато је врло битно да се навикнемо на ношење маски, не само у наредних 15 дана, на колико су уведене обавезујуће мере, већ много дуже од тога, да бисмо јесен дочекали спремни.

У борби против налета ковида 19 многи су полагали наде у стварање колективног имунитета. Међутим, недавни подаци националне студије показују да антитела на корону има свега 6,4 одсто грађана.

– Уверен сам да је тај проценат сада негде око 10 одсто – каже др Кон.

– До јесени он можда може да достигне и 20 процената, али то није довољно и зато нам је неопходна дисциплина.

Доктор Кон истиче да је вероватноћа за ширење вируса снижена на свега један проценат уколико сви грађани носе маске:

– Када појединац носи маску у окружењу у којем је други немају, он је заштићен само 30 одсто. Зато, ако се нове мере буду поштовале, остаје само теоретска могућност да дође до повећања броја оболелих.

Говорећи о епидемиолошком стању у студентским домовима у Београду, др Кон је рекао да је од око 300 заражених студената само 10 одсто њих из домова.

ТопПрес/ Извор: Курир